Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Радіаційна аварія: як можна захиститися від її наслідків.

Рекомендації дали у МОЗ.

Через повномасштабне вторгнення РФ, в Україні тривають бойові дії. Ворог обстрілює житловові будинки, об'єкти критичної інфраструктури, вдається до ядерного шантажу та інших провокацій, не дотримуючись жодних принципів та правил ведення війни. Українці мають бути готовими до будь-яких ситуацій. У Міністерстві охорони здоров'я (МОЗ) розповіли, що потрібно мати вдома, щоб захиститися від наслідків радіаційної аварії.

Що робити, якщо сталася радіаційна аварія

У МОЗ пояснили, що якщо у вашій місцевості трапилася радіаційна аварія, її можна перечекати в приміщенні.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Психологічна допомога: як відновитися після страшних новин

Для цього заздалегідь потрібно підготувати:

  • Скотч, плівку, щільну тканину – якщо ви будете залишатися у будинку, а не в укритті. На всіх поверхнях осідатиме радіоактивний пил, тому потрібно ущільнити вікна, двері, а потім не підходити близько до них. Не можна користуватися зовнішніми системами вентиляції чи обігріву.
  • Мило та шампунь – після того, як ви зайшли у приміщення, потрібно змити з себе весь пил та бруд, та прийняти душ. Якщо такої можливості немає, то треба ретельно вимити руки, обличчя та відкриті ділянки шкіри. Не можна терти шкіру, щоб не пошкодити її та запобігти потраплянню радіоактивних речовин у рану.
  • Пластикові герметичні пакети, змінний одяг та взуття – коли ви змили з себе пил, треба переодягтися в чистий одяг. Брудний одяг та взуття необхідно акуратно запакувати у герметичні пластикові пакети та сховати якомога далі від людей чи домашніх тварин.
  • Їжe та воду – потрібно мати запас продуктів та питної води. Їх потрібно зберігати в герметичних контейнерах, а воду у пляшках. Важливо пам'ятати, що кип’ятіння не знезаражує воду від радіоактивних речовин. Проте водопровідну воду можна використовувати для миття, але не для споживання.
  • Лікарські засоби – вдома має бути запас необхідних медикаментів, які можуть знадобитися. У МОЗ підкреслили, що йодид калію слід приймати лише, якщо така вказівка була від органів влади чи ДСНС. Приймати йодид калію «для профілактики» без потреби – неприпустимо. Це може зашкодити вашому здоров’ю.
  • Засоби зв’язку – органи влади сповіщатимуть про ситуацію та даватимуть вказівки, то необхідно мати радіоприймач, який працюватиме від батарейок, телевізор, мобільний інтернет. Важливо отримувати інформацію лише від офіційних джерел.
  • Документи – у разі евакуації необхідно зібрати всі документи.

Раніше ми писали, які речі потрібно покласти українцям до тривожної валізки.

Главі Броварської РДА, який збив чотирьох людей, обрали запобіжния захід.

Главі Броварської РДА, який збив чотирьох людей, обрали запобіжния захід.

Очільника Броварської районної держадміністрації Володимира Майбоженка , який п’яним наїхав на чотирьох пішоходів, відправили під варту. Про це повідомив Офіс генпрокурора. «За клопотанням прокурорів голові однієї з РДА Київщини, який напередодні ...

Дзеркало Тижня 1
Невичерпне джерело. Від дримби до трембіти

Невичерпне джерело. Від дримби до трембіти

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина -

«ВЗОРВАЛИ ЗАВОД...». Рашист ниє від прильотів ДРОНІВ ЗСУ  по ЗАВОДУ в Краснодарському краю

«ВЗОРВАЛИ ЗАВОД...». Рашист ниє від прильотів ДРОНІВ ЗСУ по ЗАВОДУ в Краснодарському краю

Цензор.НЕТ 5

Українські біженці за кордоном з недійсним паспортом #біженці #німеччина #ухилянти #новини #війна.

Українські біженці за кордоном з недійсним паспортом #біженці #німеччина #ухилянти #новини #війна.

Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: Ми у соцмережах: Facebook - Telegram - TikTok - #новинильвів #lmn #video #новини #львів #лмн #lviv #video #videoshort #videos #львівщина #новиниукраїни #поглядзхмарочоса #Помануфактуримо

ЛМН -

«ВСЕ ПОЛЫХАЕТ!». Рашист знімає ПРИЛІТИ ДРОНІВ ЗСУ в НПЗ в Краснодарському краю РФ

«ВСЕ ПОЛЫХАЕТ!». Рашист знімає ПРИЛІТИ ДРОНІВ ЗСУ в НПЗ в Краснодарському краю РФ

Цензор.НЕТ -

Богдан нелегально потрапив до Німеччини і повертатися в Україну не збирається #shorts - DW Ukrainian.

Богдан нелегально потрапив до Німеччини і повертатися в Україну не збирається #shorts - DW Ukrainian.

#dwукраїнською #shorts #short #shortvideo #shortsvideo #shortsyoutube Підписатися в один клік на #DWУкраїнською: Читайте новини України та світу - на нашому сайті: dw.com/ukrainian, у Facebook: fb.com/dw.ukrainian, на Twitter: twitter.com/dw_ukrai...

DW (Українською) -

Швидкого рішення не буде: як пройшов пікет жителів Бісковичів на Самбірщині.

Швидкого рішення не буде: як пройшов пікет жителів Бісковичів на Самбірщині.

ЛМН 1