Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

У бібліотеці Тернополя маленькому переселенцю відмовилися видати книжки, бо він «може написати » Слава Росії".

В обласній бібліотеці Тернополя маленькому переселенцю відмовилися видавати книжки, бо хлопчик начебто може написати на сторінках "Слава Росії" або інші антиукраїнські фрази. Про випадок розповіла його мама Катерина Посохова в одній із соцмереж.

Жінка у Facebook поділилась, що її син дуже любить читати і робить це усюди. Два роки вони ходили до міської бібліотеки біля школи, проте їм порадили піти в обласну, адже там більший вибір. Але коли хлопчик взяв книги, у закладі їм виставили рахунок розміром 600 гривень як заставу за видання.

Посохову це здивувало і вона вирішила дізнатися, чому такі умови. На це мама хлопчика отримала відповідь, що до переселенців немає довіри, адже були випадки, що вони не повертали книги. Тож, аби цього уникнути, з них беруть заставу.

"Тут ми дізналися, що дитина в Тернополі "не своя", а які можуть бути книги для не своїх? За 2 обрані книги (старенькі і в ганебному стані) на абонементі нам виставили рахунок у 600 грн. Така, типу, застава, бо довіри до нас нема. Ми щиро здивувалися. На що почули оце все про "можете написати "Слава Росії", " такі як ви вже багато книг у нас потягли", – ділиться жінка.

Вона додає, що їхня родина офіційно зареєстрована у місті, син навчається у місцевій школі та має відмінні успіхи. За її словами, така ситуація дуже засмутила маленького школяра. До того ж вона запевняє, що у їхній присутності іншим дітям видавали книги, але не йому.

Посохова каже, що після годинної розмови з заступницею директори бібліотеки про неприпустимість дискримінації їм все ж таки дали видання на загальних засадах.

Але за словами жінки, на цьому історія не закінчилась. Адже коли вони прийшли вчасно повертати книги, їм повідомили, що без застави більше їх не отримають, бо так написано у формулярі. Під час чергових перемовин з директоркою та її заступницею, мамі та хлопчику буцімто знову розповідали про переселенців та недовіру до них, скільки б вони не жили в Тернополі.

Попри те, що жінка намагалась апелювати до Конституції, в якій зазначено, що всі громадяни рівні, вона каже, що отримала відповідь, що вони можуть або платити, або піти у іншому випадку адміністрація обіцяла викликати поліцію.

"Приходимо здавати – вчасно, книги цілі. Перше, що каже бібліотекар – більше вам книг без застави не дамо. Чому? Розмовляйте з директоркою – так написали на вашому формулярі. Далі знову тривала розмова з директоркою, її заступницею. Знову чуємо всі догми світу про переселенців, яким не можна довіряти хоч скільки б вони жили в Тернополі. Намагаюсь спокійно апелювати до Конституції, де всі громадяни рівні тощо. У відповідь – або платіть, або ідіть, або поліцію викликаємо", – ділиться Посохова.

Українці були шоковані таким відношенням до хлопчика та його мами. Проте деякі з них розповідали про те, що це не перший випадок, коли до переселенців таке ставлення.

"З дорослими в Тернополі аналогічна ситуація. Маєш лишити заставу, якщо хочеш почитати книгу. Причому оформлюєш і оплачуєш читацький, але право взяти книгу на загальних умовах чомусь не маєш".

"Хай би викликали поліцію. Закон повністю на вашому боці. Вони не мають жодних повноважень так діяти, плюс це справді дискримінація, заборонена Конституцією. Цій справі варто надати розголосу і юридичного вирішення".

"Це ж державна бібліотека, а отже правила користування нею мають бути рівними для всіх громадян. Тож потрібно на них скаргу за дискримінацію, бо це явно дичина".

Водночас знайшлося багато громадян, які вирішили підтримати маленького хлопчика та надіслати йому книги, які він любить читати. До такої ідеї долучилися книгарні і український письменник Сашко Дерманський, який пообіцяв, що хлопчик отримає книгу особисто від нього.

У самій бібліотеці ситуацію, що склалась, станом на обід 17 квітня ніяк не прокоментували. Хоча українці закидали сторінку закладу в Facebook з проханням відреагувати на допис Посохової.

Раніше OBOZ.UA розповідав, що міністр освіти та науки пояснив, чому дуже важливо, щоб діти-ВПО навчалися у школах тих регіонів, куди вони переїхали.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber . Не ведіться на фейки!

Їй відірвало частину обличчя. Польські хірурги боролися за українку і отримали «Оскара»

Їй відірвало частину обличчя. Польські хірурги боролися за українку і отримали «Оскара»

Польські лікарі повернули обличчя 24-річній українці. Аліна Цой зазнала важкого поранення, коли її село на Миколаївщині обстріляли російські війська. Один з уламків влучив жінці у грудну клітину, інший – відірвав нижню частину лиця. Спершу дівчину...

Радіо Свобода 4

TELEGRAM НЕОБҐРУНТОВАНО ЗАБЛОКУВАВ НИЗКУ ОФІЦІЙНИХ БОТІВ УКРАЇНИ.

TELEGRAM НЕОБҐРУНТОВАНО ЗАБЛОКУВАВ НИЗКУ ОФІЦІЙНИХ БОТІВ УКРАЇНИ.

ОЛЕКСАНДР ГЛУЩЕНКО – експерт з телекомунікацій TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасштабного вторгнення, телеканал активно працю...

Телеканал Хмельницького -

По Одесі РФ вдарила ракетою з касетною частиною – Плетенчук.

По Одесі РФ вдарила ракетою з касетною частиною – Плетенчук.

До пʼяти зросло число загиблих унаслідок здійсненого ввечері 29 квітня російського ракетного удару по Одесі, повідомив зранку 30 квітня голова обласної військової адміністрації Олег Кіпер. «У лікарні помер чоловік 1960 року народження… У медзаклад...

Радіо Свобода -

ЧИ ПОТРІБЕН УКРАЇНЦЯМ ЄДИНИЙ МАРАФОН НОВИН?

ЧИ ПОТРІБЕН УКРАЇНЦЯМ ЄДИНИЙ МАРАФОН НОВИН?

ОЛЕНА МОРОЗОВА - кандидатка наук із соціальних комунікацій, фахівчиня у галузі комунікацій і медіатехнологій TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від...

Телеканал Хмельницького -

НА ХМЕЛЬНИЧЧИНІ ЗРОСТАЄТЬСЯ КІЛЬКІСТЬ ЗАХВОРЮВАНЬ НА КАШЛЮК: НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ДІТЕЙ.

НА ХМЕЛЬНИЧЧИНІ ЗРОСТАЄТЬСЯ КІЛЬКІСТЬ ЗАХВОРЮВАНЬ НА КАШЛЮК: НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ДІТЕЙ.

ЮЛІЯ КЛЄСТОВА - педіатриня Хмельницької обласної дитячої лікарні TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасштабного вторгнення, телек...

Телеканал Хмельницького -

УКРАЇНА ЗУПИНИЛА ДІЮ НИЗКИ СТАТЕЙ КОНВЕНЦІЇ З ПРАВ ЛЮДИНИ, УДАР РАКЕТОЮ КНДР ПО ХАРКОВУ.

УКРАЇНА ЗУПИНИЛА ДІЮ НИЗКИ СТАТЕЙ КОНВЕНЦІЇ З ПРАВ ЛЮДИНИ, УДАР РАКЕТОЮ КНДР ПО ХАРКОВУ.

АНДРІЙ ГОРОДНИЦЬКИЙ політолог TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасштабного вторгнення, телеканал активно працює у форматі висві...

Телеканал Хмельницького 1

Росіяни йдуть в атаки під загрозою розстрілу: в ЗСУ розповіли про ситуацію на Лиманському напрямку.
Через 25 років: HMD планує перевипустити легендарну Nokia 3210.
День прикордонника України: історія свята, яскраві листівки, вітання у віршах та прозі.
Депутати групи «За майбутнє» Івахів та Палиця не відвідують Верховну Раду з 2023 року - Bihus.
Двоє парламентарів майже рік не приходять на роботу у Верховну Раду ‒ Bihus.
«Готувалися пів року» : Федоров розповів, як РФ призиває в армію мешканців захоплених територій Запоріжжя.
Великі зміни чи розчарування: гороскоп на 30 квітня для всіх знаків зодіаку.
Розкрито дизайн кнопкового телефону Nokia 225 4G (2024).
Україна працює над внесенням Telegram в перелік цифрових платформ, які підлягають регуляції: що це означає.
Перший візит британської королівської особи з 2014 року: герцогиня Единбурзька відвідала Україну.