Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Українська гімнастка гасила дахи після бомб і виграла для СРСР перше «золото» Олімпіади: унікальна чемпіонка у 90-х обрала Ізраїль.

Першою радянською олімпійською чемпіонкою зі спортивної гімнастики стала українка єврейського походження Марія Гороховська. 1952 року, коли СРСР дебютували на Іграх у Гельсінкі, уродженка Євпаторії, виявилася першою абсолютною чемпіонкою в особистій першості в історії Олімпіад, а також єдиною жінкою, яка виграла відразу сім нагород на одних ОІ – дві золоті та п'ять срібних.

OBOZ.UA згадав історію легендарної спортсменки, яка пережила блокаду Ленінграда і вже у зрілому віці залишила Союз та переїхала на батьківщину своїх предків до Ізраїлю. До того ж, Гороховська і сьогодні залишається найстарішою з усіх абсолютних олімпійських чемпіонок, виборовши це звання за три місяці до свого 31-річчя.

Марія Кіндратівна Горохівська народилася в Євпаторії 17 жовтня 1921 року, де почала займатися спортом і в результаті вступила до технікуму Феодосії фізкультури.

У 1941 році Марія вирішила продовжити свою освіту і поїхала вступати до Ленінградського інституту фізичної культури. Там гімнастка зустріла Другу світову війну. Вдень вона працювала медсестрою у військовому шпиталі, а ночі проводила на дахах разом із пожежниками, туша вогонь після німецьких запальних бомб.

Дійшло до того, що в стані крайнього виснаження Горохівську вивезли до Казахстану і дивом урятували. Але й у Казахстані, тільки-но ставши на ноги, дівчина знайшла собі роботу в сільському господарстві і пропадала там від зорі до зорі.

На жаль, отець Марії, Кіндратій Мефодійович, не пережив війну. Під час окупації німцями Євпаторії його розстріляли разом із іншими євреями міста. А брат Павло загинув на фронті.

Після війни Марія повернулася до Ленінграда, де таки закінчила місцевий інститут фізичної культури імені Лесгофта. Паралельно тренувалася на кафедрі ЛДІФК та виступала за СК "Буревісник". А потім повернулася до України, де до 1954 року виступала за харківський спортивний клуб "Будівельник".

Свій перший чемпіонат СРСР зі спортивної гімнастики Марія виграла у 1948 році у віці 27 років. І згодом ще 10 разів піднімалася на п'єдестал всесоюзних змагань, причому двічі – в абсолютній першості.

Коли Союз вперше заявився на Олімпійські, Марії Гороховській було вже 30, проте радянська збірна могла багато втратити без такої спортсменки. 1952 року кримчанка поїхала до Фінляндії і стала зіркою гімнастичних змагань.

У Гельсінкі вперше в історії олімпійських турнірів із гімнастики розігрувався титул абсолютної чемпіонки. У змаганнях на всіх чотирьох індивідуальних снарядах Горохівська фінішувала другою, що дозволило їй випередити іншу українку, Ніну Бочарову, та виграти золоту медаль. Також Марія стала чемпіонкою Олімпійських ігор у командних змаганнях.

До 2021 року зі своїми 7 нагородами Гельсінкі-1952 Горохівська залишалася володаркою найбільшої кількості медалей, завойованих жінкою на Олімпіаді. А в Токіо її досягнення вдалося повторити австралійці Еммі Маккеон.

Виступивши ще на чемпіонаті світу в 1954 році, де вдалося виграти "золото" у командній першості та "бронзу" у вільних вправах, Гороховська завершила кар'єру спортсменки. Але залишилася в гімнастці і стала суддею.

У 70-х Гороховська повернулася до рідної Євпаторії. У Криму вона працювала там дитячим тренером та викладала у Євпаторійському технікумі фізкультури. Дочка Галина пішла стопами своєї мами до гімнастики і хоч не добилася таких титулів, отримала звання майстра спорту.

1990 року вже у віці 68 років Горохівська емігрувала до Ізраїлю, де товаришувала та спілкувалася зі своєю колишньою суперницею, угорською гімнасткою Агнеш Келеті. У 90-х обидві олімпійські чемпіонки працювали з дітьми в гімнастичному центрі, хоча їм було далеко за 70. А потім їхні імена включили до Міжнародної єврейської спортивної зали слави.

До своєї смерті у липні 2001 року Горохівська продовжувала тренувати дітей. А у грудні 2019-го у Харкові на згадку про велику гімнастку відкрили меморіальну дошку.

Раніше OBOZ.UA повідомляв, що українка забрала титул Кабаєвої та щаслива у пустелі.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Не молитвами єдиними: священник з Яворова паяє дрони для військових.

Не молитвами єдиними: священник з Яворова паяє дрони для військових.

Українські священники вміють не тільки дати мудру пораду, але й спаяти FPV-дрон! Можливо, не усі, але отець Олег Тишкун, настоятель Храму Преображення ГНІХ у Яворові, спаяв і перадав нашим воїнам не один дрон. Про це на свой Facebook сторвнці пові...

ЛМН -

В Старому Самборі скандал навколо недобудованої будівлі на території військового містечка.

В Старому Самборі скандал навколо недобудованої будівлі на території військового містечка.

у Старосамбірській міськраді прокоментували ситуацію з недобудованою будівлею на території військового містечка. Старосамбірська міська рада прокоментувала LMN ситуацію недобудованою будівлею на території колишнього військового містечка в Старому ...

ЛМН -

Школярів і викладачів запрошують найбільшу в Україні профорієнтаційну конференцію.

Школярів і викладачів запрошують найбільшу в Україні профорієнтаційну конференцію.

Львівський IT Кластер утретє проведе IT Future Conf 2024 — найбільшу в Україні профорієнтаційну конференцію, присвячену сфері інформаційних технологій. Захід покликаний допомогти учням старших класів, вступникам і вчителям інформатики дізнатися бі...

ЛМН -

Про головне в деталях. Р. Марцінків. Підготовка до свят

Про головне в деталях. Р. Марцінків. Підготовка до свят

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина -

У «Чистий Четвер» і не тільки: ЗСУ очищають землю від окупантів.

У «Чистий Четвер» і не тільки: ЗСУ очищають землю від окупантів.

НТА 3

Про головне в деталях. О. Якібчук. Декомунізація в головах

Про головне в деталях. О. Якібчук. Декомунізація в головах

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина -