Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Вплине на вимірювання часу: танення льодовиків сповільнило обертання Землі.

"Зайву секунду" доведеться додавати рідше.

Зміни клімату вплинули те, як люди вимірюють час. Дослідження вчених показало, що льодовики, що тануть, уповільнюють швидкість обертання настільки, що «зайва секунда» затримається на три роки, повідомляє Nature.

«Зайва секунда» використовується з 1972 року для узгодження часу по атомних годинниках з часом, заснованим на нестабільній швидкості обертання Землі.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Через Ель-Ніньо: «льодовик Судного дня» відступив 80 років тому

"Розтало достатньо льоду, щоб зрушити рівень моря настільки, що ми дійсно можемо бачити, що це вплинуло на швидкість обертання Землі", - заявив автор дослідження Дункан Агнью, геофізик з Океанографічного інституту Скрипса в Ла-Хойї.

Аналіз, проведений Агнью, показує, що необхідність додавання зайвої секунди зсувається з 2026 на 2029 рік. Але такі додаткові секунди викликають хаос у роботі техніки, тому вчені хочуть позбутися їх. Але зробити це вийде не раніше ніж 2035 року. Дослідники особливо побоюються наступної «зайвої секунди», оскільки вперше це буде не додана, а пропущена секунда.

З погляду метрології, затримка на три роки є «хорошою новиною», бо навіть якщо негативна додаткова секунда потрібна, до 2035 року таких секунд буде менше. Але це не слід розглядати як аргумент на користь глобального потепління.

Протягом тисячоліть люди використовували обертання Землі для вимірювання часу. Але з 1967 року для більш точних вимірювань використовують атомний годинник.

Сьогодні офіційний час на Землі, відомий як Всесвітній координований час (UTC), визначає сукупність приблизно 450 атомних годинників. Додаткові секунди використовують кожні кілька років, щоб підтримувати UTC відповідно до природного дня на планеті.

Метрологи очікували, що зайві секунди тільки додаватимуться, оскільки в масштабах мільйонів років Земля сповільнюється, а це означає, що іноді хвилина по UTC повинна становити 61 секунду, щоб планета могла «наздогнати» його. Це уповільнення пов'язані з впливом Місяця на океани, що викликає тертя.

Але в більш коротких проміжках часу, геофізичні явища змушують швидкість обертання Землі коливатися. Прямо зараз на швидкість обертання Землі впливають токи в рідкому ядрі планети, які з 1970-х років призвели до збільшення швидкості обертання зовнішньої кори. Це означає, що додані додаткові секунди потрібні рідше, і якщо тенденція збережеться, то потреба в зайвій секунді відпаде.

Але аналіз, проведений Агнью, показав, що це може статися пізніше, ніж вважалося раніше, через зміни клімату. Дані, отримані супутниками, показали, що з 1990-х років планета стала менш сферичною і більш сплюснутою через танення льоду Гренландії та Антарктиди, який перемістив масу від полюсів до екватора.

Це можна порівняти з фігуристом, що обертається, який сповільнюється, відводячи руки від тіла і прискорюється, витягуючись. Потік води від осі обертання Землі уповільнює її.

Раніше вчені заявили, що морські хвилі тепла стануть звичайним явищем в Арктиці. Вони з'являються у відповідь вищі викиди парникових газів, пов'язані з діяльністю людини.

Дивіться спецтему:

  1. Кліматична криза негативно впливає на стан мозку та поведінку людей – The Guardian Проблеми можуть варіюватись від порушень пам'яті до змін структури мозку, попереджають вчені.

  2. Земля вже на межі: 2024 рік може виявитися ще спекотнішим, ніж 2023-й Цього року очікуються нові рекорди температури.

  3. Марс впливає на нагрівання Землі – дослідження Але це не знімає з людей відповідальності за посилення парникового ефекту, наголошують вчені.

  4. Арктика без льоду: вчені розповіли, коли це стане можливо Море може виявитися повністю вільним від льоду вже цього десятиліття.

  5. У 2023 році глобальні викиди вуглекислого газу від енергетики досягли рекордного рівня — МЕА Це сталося навіть попри збільшення використання чистих джерел енергії.

Підсумки тижня 22-26 квітня: «7 районів 7 тижнів 7 пікапів», студвесна, нова циркова вистава.

Підсумки тижня 22-26 квітня: «7 районів 7 тижнів 7 пікапів», студвесна, нова циркова вистава.

«7 районів 7 тижнів 7 пікапів» у Кривому Розі підбили підсумки благодійного марафону «Єднайомся заради перемоги КР 2.0». Обладнання, що рятує життя - міська влада разом з надійними партнерами модернізували інфарктне відділення в міському кардіоцен...

Перший Міський телеканал. -

Переробити чи допрацювати: що буде з ескізом Меморіалу на Марсовому полі?.

Переробити чи допрацювати: що буде з ескізом Меморіалу на Марсовому полі?.

17 квітня у Львові оголосили переможців конкурсу проєктів меморіального комплексу військових поховань Героїв України на Марсовому полі. Але вже за тиждень зʼявилося звернення з вимогою скасувати результати цього конкурсу, під яким поставили підпис...

ЛМН -

Оголосив про великий пакет допомоги: Львів відвідав міністр оборони Австралії.

Оголосив про великий пакет допомоги: Львів відвідав міністр оборони Австралії.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #австралія #львів #шмигаль #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #нови...

НТА -

Дружина загиблого воїна про проект Меморіалу Героїв у Львові.

Дружина загиблого воїна про проект Меморіалу Героїв у Львові.

У Львові оголосили переможців конкурсу проєктів меморіального комплексу військових поховань Героїв України на Марсовому полі. А вже через тиждень зʼявилося звернення з вимогою скасувати результати цього архітектурного конкурсу, під яким поставили ...

ЛМН -

Відмова у видачі паспортів українським чоловікам за кордоном та їх реакція #біженці #ухилянти #тцк.

Відмова у видачі паспортів українським чоловікам за кордоном та їх реакція #біженці #ухилянти #тцк.

Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: Ми у соцмережах: Facebook - Telegram - TikTok - #новинильвів #lmn #video #новини #львів #лмн #lviv #video #videoshort #videos #львівщина #новиниукраїни #поглядзхмарочоса #Помануфактуримо

ЛМН -

️ «ТЦК НЕ ДОВІРЯЮ». Як працює рекрутинговий центр у Запоріжжі? - Новини Приазов’я

️ «ТЦК НЕ ДОВІРЯЮ». Як працює рекрутинговий центр у Запоріжжі? - Новини Приазов’я

У Запоріжжі в кінці березня відкрили другий в Україні центр рекрутингу української армії. У ньому можна дізнатися інформацію про вакансії у Силах оборони і обрати професію. За перший місяць роботи центру до нього звернулися понад 700 людей. Про це...

Новини Приазов'я -

Танкіст розповів, чи виправдали сподівання легендарні «Леопарди».
Мінлива хмарність та до +21°С: прогноз погоди по Київщині на 28 квітня.
Що не можна робити у Вербну неділю: суворі заборони, що прийшли з давнини.
«Ті, хто зайшов у цей клин - смертники» : військовослужбовець ЗСУ Варченко про просування ворога біля Очеретиного.
Через це страждає європейський середній клас - Орбан заявив, що Україні треба давати менше грошей.
Футболіст збірної України потрапив у гучний скандал у Франції.
Росія атакувала регіони 27 квітня. Туск: Одна з ракет впала за 15 км від нашого кордону
Генерал назвав країни, які можуть допомогти Росії напасти на Європу.
Резервуари розбитого НПЗ «Славянск-ЕКО» у Росії були захищені «мангалами» : це його не врятувало.
Гасла, концтабори, демонстрації: в чому неймовірно були схожі диктатори Сталін і Гітлер.