InternetUA

Новини України та світу

Більше новин

Розробники ШІ стикнулися зі зростаючим списком судових позовів.

Фірми, що займаються штучним інтелектом, стикаються з дедалі більшим тиском з боку деяких із найвідоміших світових імен у сфері технологій і медіа, оскільки нові інструменти викликають нові запитання щодо ризиків, створених чат-ботами, які загрожують конкурувати з людським інтелектом.

Ілон Маск став останнім потужним гравцем , який подав до суду на OpenAI , стверджуючи, що компанія та її головний виконавчий директор Сем Альтман відійшли від своєї початкової місії, поставивши прибуток на користь людству.

Позов, поданий у четвер, доповнює список правових претензій проти виробника ChatGPT, що постійно зростає за останні місяці. На нього подали до суду такі відомі автори, як Джон Грішем і Джоді Піколт, журналісти та видання новин, зокрема New York Times . Крім того, Комісія з цінних паперів і бірж проводить розслідування щодо того, чи ввела вона інвесторів в оману після звільнення Альтмана в листопаді — до того, як його знову взяли на роботу.

Багато скарг, націлених на фірми зі штучним інтелектом, такі як OpenAI, звинувачують їх у порушенні закону про авторські права та незаконному витягуванні інформації від медіакомпаній в Інтернеті. Перемога позивачів може означати, що компаніям штучного інтелекту доведеться платити за використання певного матеріалу для навчання своїх програм, сказав Джастін Хьюз, професор Школи права Лойоли, який вивчає авторське право.

«Є деякі люди, які мелодраматично кажуть, що авторське право «загрожує» цій новій технології або що авторське право може зупинити генеруючий ШІ. Це абсолютно неправда", - сказав Хьюз. «Я сподіваюся, що майбутнє штучного інтелекту частково визначатиметься продуманою, збалансованою політикою та правилами — авторське право не зашкодить і не вб’є генеративний ШІ».

Ось основні судові процеси, на які варто звернути увагу:

Ілон Маск проти Сема Альтмана, Грегорі Брокмана, OpenAI Inc.

Маск звинувачує компанію, яку він допоміг заснувати, у порушенні засновницької угоди, віддаючи перевагу прибутку над користю людства.

Стартап було засновано як некомерційну організацію та як перешкоду іншим підприємствам зі штучного інтелекту, заявили юристи Маска у скарзі. Але вони стверджують, що стартап був «перетворений на де-факто дочірню компанію із закритим вихідним кодом найбільшої технологічної компанії в світі» в порушення своєї місії.

Генеральний директор Tesla Inc. і власник X Corp., колишній Twitter, заявив, що штучний загальний інтелект становить «екзистенціальну загрозу». Маск, найбагатша людина у світі , пішов із ради директорів OpenAI у 2018 році через філософські розбіжності щодо розвитку технології.

The New York Times Co. проти Microsoft Corp.

Наприкінці минулого року New York Times подала до суду на OpenAI та її найбільшого інвестора Microsoft Corp. , стверджуючи, що стартап незаконно використав мільйони статей Times для створення свого інструменту штучного інтелекту.

У позові стверджується, що чат-боти, такі як ChatGPT, «прагнуть безкоштовно використовувати» вміст Times і погрожують придушити її дохід. Але технологічний стартап, намагаючись відхилити деякі претензії, відповів і звинуватив Times у тому, що вона платила комусь за злам його продуктів і отримання аномальних результатів на підтримку своїх тверджень.

Судова тяганина припадає на особливо важкий момент для ЗМІ — десятки ЗМІ нещодавно закрили або звільнили персонал, багато з них намагаються отримати прибуток в умовах зменшення доходів від реклами.

Аксель Спрінгер, інші ЗМІ подають до суду на Google

Група з понад 30 європейських медіа-організацій подала в середу в Нідерланди до суду на Google, вимагаючи 2,3 мільярда доларів і звинувативши рекламний бізнес пошукового гіганта в порушенні антимонопольного законодавства.

Медіагрупи, серед яких власник Politico Аксель Спрінгер, стверджують, що «домінуюча» позиція підрозділу Alphabet Inc. на рекламному ринку скоротила їхні потоки доходів і призвела до того, що вони зіткнулися з вищими витратами на рекламні технічні послуги, згідно із заявою закону. фірми, що представляють інтереси позивачів.

Intercept Media Inc. проти OpenAI Inc. і Raw Story Media Inc. проти OpenAI Inc.

Raw Story Media Inc., The Intercept Media Inc. і AlterNet Media Inc. подали в середу пару позовів проти OpenAI до федерального суду Манхеттена.

Організації новин стверджують, що OpenAI і співвідповідач Microsoft порушили Закон про захист авторських прав у цифрову епоху 1998 року, видаливши захищену авторським правом інформацію під час навчання ChatGPT.

Basbanes проти Microsoft Corp.

У січні журналіст Ніколас Гейдж і автор Ніколас Басбейнз подали запропонований груповий позов проти Microsoft і OpenAI, стверджуючи, що компанії неправомірно використовували їхню роботу для навчання моделей ШІ.

Гейдж писав розслідування для New York Times і Wall Street Journal. Басбанес написав книги про історію видавничої справи.

Санктон проти OpenAI Inc.

На OpenAI подав до суду журналіст і автор наукової літератури Джуліан Санктон. Автор «Божевільні на краю землі» заявив, що компанія використала його роботу без дозволу для навчання своїх генеративних інструментів ШІ. Санктон сказав, що OpenAI і Microsoft «повністю знехтували» правами авторів при розробці моделей, на яких базується ChatGPT.

Згідно зі скаргою в листопаді, цей навчальний процес «узурпував авторський контент з метою створення машини, створеної для створення того самого типу контенту, за який авторам зазвичай платять».

Concord Music Group проти Anthropic PBC

Група провідних музичних видавців, у тому числі Concord Music Group, подала до суду на компанію Anthropic , яка займається штучним інтелектом . У жовтневій скарзі стверджується, що стартап, який підтримує Amazon, використав захищені авторським правом тексти принаймні 500 пісень, а його чат-бот Claude AI поширює їх на своїй платформі.

Гільдія авторів проти OpenAI LP

Гільдія авторів Америки подала колективний позов проти OpenAI разом із понад дюжиною відомих письменників, у тому числі автора «Гри престолів» Джорджа Р. Р. Мартіна. Пізніше в якості відповідача було додано Microsoft.

Організація стверджує, що великі мовні моделі компанії займаються «систематичною масовою крадіжкою». Раніше понад 15 000 авторів, у тому числі Маргарет Етвуд і Нора Робертс, підписали лист із закликом до таких компаній, як OpenAI, Meta, Microsoft і IBM виплатити авторам компенсацію за використання їхніх робіт.

Система лазерного космічного зв’язку NASA продовжує бити рекорди.

Система лазерного космічного зв’язку NASA продовжує бити рекорди.

Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору США повідомило про нову передачу даних із зонда «Психея» (Psyche) за допомогою системи лазерного зв’язку — цього разу з відстані понад 226 мільйонів кілометрів від Землі.

InternetUA 2
ЗМІ з’ясували причину конфіденційного візиту Маска до Китаю.

ЗМІ з’ясували причину конфіденційного візиту Маска до Китаю.

Раніше маркетингові заяви одіозного американського мільярдера Ілона Маска щодо того, що Tesla Cybertruck зможе легко долати пересічену місцевість, спростували власники, які виявили низку програмних обмежень/недоробок.

InternetUA 2
Науковці розробляють тривимірні процесори, які змінюють ігри.

Науковці розробляють тривимірні процесори, які змінюють ігри.

Дослідники з Університету Флориди розробили нову техніку, використовуючи напівпровідникові технології для виробництва процесорів, які значно підвищують ефективність передачі великих обсягів даних по всьому світу.

InternetUA 2
В Іванівцях відкрили пам'ятну дошку захиснику

В Іванівцях відкрили пам'ятну дошку захиснику

Назар Христан боронив Україну ще до початку повномасштабного вторгнення. Загинув воїн у 2023 році на Донеччині.

НТК 2

На Прикарпатті судитимуть антиукраїнського агітатора.

На Прикарпатті судитимуть антиукраїнського агітатора.

На Прикарпатті судитимуть антиукраїнського агітатора, який захоплювався «вагнерівцями» і російськими «казаками» та поширював проросійський контент у забороненій соцмережі. Кіберфахівці викрили чоловіка наприкінці 2023 року, відтоді він перебував з...

НТК 4

У Львові відбулася акція на підтримку полонених Захисників Азовсталі ️#azov #lviv #azovstal #врек.

У Львові відбулася акція на підтримку полонених Захисників Азовсталі ️#azov #lviv #azovstal #врек.

ЛМН 1

Чи треба нам 800 тис. чоловіків з-за кордону? - Скільки нас буде після війни? - Цензор.НЕТ

Чи треба нам 800 тис. чоловіків з-за кордону? - Скільки нас буде після війни? - Цензор.НЕТ

Про консульські послуги для українських чоловіків за кордоном та що буде з українською демографією після війни у "ЧАС ЄС" на Цензор.НЕТ говорять: Марина Данилюк-Ярмолаєва, авторка й ведуча Юрій Ганущак - Директор ГО Інститут розвитку територій, на...

Цензор.НЕТ -

Інформаційний випуск «Події тижня» за 28.04.24

Інформаційний випуск «Події тижня» за 28.04.24

Інформаційний випуск «Події тижня» за 28.04.24

НТК 1

5,5 років ув’язнення за хабар - вирок експосадовцю Держекоінспекції Прикарпаття залишено без змін.

5,5 років ув’язнення за хабар - вирок експосадовцю Держекоінспекції Прикарпаття залишено без змін.

5,5 років ув’язнення за хабар - вирок експосадовцю Держекоінспекції Прикарпаття залишено без змін. Нагадаємо, у листопаді 2023 року вироком суду обвинуваченому призначено покарання - позбавлення волі з конфіскацією майна. Також засудженого позбавл...

НТК -

Україна повідомила Єврораду про відступ від Конвенції про права людини.
Користувачів Android попередили про вразливість, що дозволяє хакерам керувати смартфонами дистанційно.
Сили оборони перемістились на нові рубежі західніше Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки.
Сили оборони узяли під контроль острів Нестрига в дельті Дніпра.
Експерти відповіли, як часто можна перезавантажувати смартфон Android.
Атакований вночі готель у Миколаєві лише недавно відновили після обстрілу 2022 року.
Як знайти вірус на телефоні Android та iPhone: найпростіші способи.
Ворожа «пташка» доліталася: українські зенітники знищили російський розвідувальний дрон Supercam.
Історико-топонімічна комісія Одеси відмовила у встановленні на Алеї ВМС погруддя Героя України Віталія Скакуна, який підірвав разом із собою Генічеський міст, щоб зупинити ворога.
Прикордонники дістали з Тиси двох потопельників.