Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Грабують! Як підвищити рівень розкриття грабежів і розбоїв?.

Щодня в Україні скоюють більш як 200 крадіжок, окрім цього, українці потерпають ще від грабежів і розбоїв. Як на державному рівні суттєво зменшити рівень цих злочинів та підвищити ефективність їх розкриття?

Є цікавий факт, за даними Офісу Генерального прокурора за 2013 рік кількість зареєстрованих кримінальних проваджень за ст.185 ККУ "Крадіжка" було зареєстровано трохи більше як 240 тисяч, а упродовж 2023 року, було відкрито 82 123 провадження за ст. 185 ККУ "Крадіжка", з них направлено з обвинувальним актом до суду 44083 кримінальних провадження. Невже в нас за 10 років утричі знизилась кількість крадіжок, які скоюють протягом року?

Для порушення кримінального провадження щодо крадіжки потерпілий має написати заяву до поліції, якщо вартість викраденого майна перевищує 302,8 грн. Однак не завжди і не всі жертви звертаються до правоохоронців з такими заявами. Для когось така сума не видається вартою того, щоб заради неї вступати у взаємодію з поліцейськими. А хтось, можливо, просто зневірився в роботі правоохоронної системи

Чому ж впав рівень розкриття грабежів і розбоїв?

Тут варто пояснити, чим грабежі і розбої відрізняються від крадіжки. За статтею 186 Кримінального кодексу України, грабіж — це відкрите викрадення чужого майна. Розбій — це напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яка зазнала нападу, або з погрозою застосування такого насильства (Ст. 187 Кримінального кодексу України).

Ще років десять тому рівень розкриття грабежів і розбоїв доходив до 95%. Перш за все це було пов'язано з тим, що працівники поліції мали можливість швидко отримати інформацію від операторів мобільного зв’язку. Практично миттєво вони дізнавались про місце перебування певного телефона і найбільше злочинів розкривали в перші 12 годин після вчинення грабежу чи розбою. Однак згодом процедура отримання правоохоронцями інформації від мобільних операторів значно ускладнилася. До Кримінального процесуального кодексу України внесли норму, за якою отримати інформацію від операторів мобільного зв’язку можна лише за ухвалою слідчого судді та за погодженням із прокурором. Посилення такої бюрократичної процедури призвело до втрати оперативної можливості вчасно і швидко отримати необхідні дані для пошуку та виявлення злочинців.

На мою думку, функцію отримання інформації від операторів мобільного зв’язку можна було б делегувати прокурорам, це б підвищило оперативність і ефективність розслідування грабежів і розбоїв, і вони б несли відповідальність за збереження конфіденційної інформації.

Відеокамери — ефективний запобіжник

Зараз в усьому світі встановлюють все більше камер відеоспостереження. Вони можуть розпізнавати обличчя, номери автомобілів, а штучний інтелект навчають того, щоб він самостійно виявляв ситуації, які можуть підпадати під злочин. Такі системи отримали назву "безпечне місто". Їх встановлюють у багатьох містах України. Але важливо, щоб всі камери вуличного відеоспостереження, які є в громаді, інтегрувались в одну систему незалежно від того, кому вони належать. Це б суттєво поліпшило запобігання злочинів і підвищило швидкість їх розкриття.

Спеціалізація — запорука професійності

Важливо запровадити спеціалізацію як серед прокурорів, так і серед поліцейських. Тобто створити спеціальні відділи, які б розслідували виключно крадіжки, грабежі та розбої. Це суттєво підвищить рівень фаховості правоохоронців і як наслідок зросте рівень розкриття таких злочинів.

Застосування всіх цих заходів дасть змогу людям почуватись безпечніше, а правоохоронцям — оперативніше викривати злочинців і притягати їх до кримінальної відповідальності.

disclaimer_icon

Важливо: думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не відповідає за зміст блогів, але прагне публікувати різні погляди. Детальніше про редакційну політику OBOZREVATEL – запосиланням...

Великодній ВИБУХ у Бердянську, КРИША для наркобізнесу - День.

Великодній ВИБУХ у Бердянську, КРИША для наркобізнесу - День.

ЗОВА передала на фронт півтисячі дронів, РЕБи та Старлінки від громади Підірваний колаборант із Бердянська. 5 травня під його авто заклали саморобну вибухівку Поліцейському із Запоріжжя пропонували 10 тис доларів щомісяця за «кришування» наркобізн...

Телеканал TV5 3

Спроможне врядування на шляху до ЄС: Корнієнко провів нараду з головами громад Житомирщини.

Спроможне врядування на шляху до ЄС: Корнієнко провів нараду з головами громад Житомирщини.

Під головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради України Олександра Корнієнка з очільниками громад Житомирщини відбулася нарада «Спроможне врядування на шляху до ЄС». Які питання обговорили дивіться у сюжеті Якщо ви маєте новину - повідом...

Телеканал СК1 5

«ТЦК нам йде на зустріч». Про роботу Центру рекрутингу української армії у Львові

«ТЦК нам йде на зустріч». Про роботу Центру рекрутингу української армії у Львові

В лютому цього року у Львові відкрився центр рекрутингу української армії. Там представлені різні бригади з різних регіонів України. Туди можна прийти, вказати бажану посаду та дізнатися, які бригади зараз шукають людей. Як такий центр працює? Хто...

ЛМН 4

«Українські солдати давали хліб, а ховалися у погребі» – як жило село Мирне на лінії розмежування.

«Українські солдати давали хліб, а ховалися у погребі» – як жило село Мирне на лінії розмежування.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна #селоМирне #перемога #победа #мирное #shorts #shortvideo #шорст

Новини Приазов'я 3

НОВИНИ. ВИПУСК ЗА 6 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

НОВИНИ. ВИПУСК ЗА 6 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

Якщо ви маєте новину - повідомляйте на пошту – redaktor@sk1.tv з темою "Новина для СК1" Дивіться нас онлайн на sk1.tv Додавайтеся до нас у соцмережах:

Телеканал СК1 2

Про супровід до входження на посаду в бригаду️#рекрутинг #мобілізація #тцк #24омбр #врек #lmn #lviv.

Про супровід до входження на посаду в бригаду️#рекрутинг #мобілізація #тцк #24омбр #врек #lmn #lviv.

У програмі "Погляд з Хмарочоса" розповів рекрутер Центру рекрутингу 24-ї ОМБр імені короля Данила Василь Дзеса. #мобілізація #рекрутинг #рекрутер #тцк #рекрутцентри #24бригада #Азов #ДаВінчі #3штурмова #24ОМБр #3ОШБр #warinukraine #насильнамобіліз...

ЛМН 3

Місцями гроза та до +22°С: прогноз погоди по Київщині на 7 травня.
Електромагнітна зброя Pulsar захистить від дронів наземну техніку, літаки та БПЛА.
«Квартал 95» висміяв рівненського воєнкома та втрапив у скандал.
«Квартал 95» висміяв ексначальника ТЦК Рівного, який цілувався з колегами в кабінеті, але вкотре оскандалився.
Мільярдер Умар Камані і модель Ната Адель відгуляли «весілля року» за $25 млн: зіркових гостей розважали Мерайя Кері та Андреа Бочеллі.
В Україні «скасували» поїзд на популярному маршруті: чому він більше не курсуватиме.
Тоня Матвієнко здивувала новиною, де зараз її тато, якого мама покинула після 50 років шлюбу.
«Чарівна » Сергієтта": прикордонники спіймали чоловіка з перукою і макіяжем, який намагався виїхати з України.
Новий вірус ламає iPhone і краде дані у всьому світі.
Виконував бойове завдання на Бєлгородщині: з'явились подробиці щодо втрати росіянами літака Су-34.