Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

«Китай має свою мету» : експосол України у США пояснив, для чого Блінкен полетів у Пекін.

Візит державного секретаря США Ентоні Блінкена до Китаю, який розпочався 24 квітня, особливо не змінить ситуації в Україні. Однак наша держава хотіла б, щоб Пекін зайняв збалансовану позицію

Про цілі переговорів Сполучених Штатів Америки та Китайської Народної Республіки розповів дипломат Валерій Чалий , колишній посол України у США. Він дав ексклюзивне інтерв'ю одному з проєктів OBOZ.UA.

На запитання про те, що може змінитись для України у зв'язку з поїздкою Блінкена до КНР, він відповів: "На жаль, нічого особливо не зміниться. Очікування наші прості: щоб Китай зайняв збалансовану позицію. Політична позиція Китаю – на користь Росії. Це очевидно. Балансу тут немає, на мій погляд... Із погляду офіційного, ми хочемо з Китаєм вести діалог, ми хочемо знайти зміни позиції Китаю І, звісно, точно в умовах порушення статуту ООН Китай не повинен якимось чином допомагати агресору. З чим, власне, їде держсекретар".

Чалий звернув увагу на те, що до Пекіна також їздив канцлер Німеччини Олаф Шольц , а в майбутньому планується візит глави КНР до Франції.

На його думку, США та Європа можуть сказати Китаю: "Давайте вибирайте... Або ми торгуємо й зупиняємо російську агресію, переводимо світ знову в нормальний, вигідний для нас усіх, і Китаю в тому числі, формат (Китай втрачає зараз дуже багато в торгівлі). Або тоді sorry, тоді ви демонструєте, що ви на тому боці, це погана ситуація буде".

Дипломат вважає, що приблизно такий діалог ведеться в закритому режимі. Проте Пекін знаходить власні аргументи. Наприклад, міністр закордонних справ КНР Ван І каже, що його країна визнає Будапештський меморандум і нібито виконує зобов'язання, не нападаючи на Україну ядерною зброєю .

Такий підхід Пекіна Чалий назвав цинічним . Позиція Китаю фактично послаблює його реноме у світі, хоча КНР і поставила собі за мету перемогти у змаганні США.

"Але якщо Китай не буде привабливим... Умовно кажучи, якщо спростити, якщо туди не захочуть емігрувати люди, не захочуть дивитися китайські фільми, а будуть Голівуд дивитися, не захочуть вивчати китайську, а будуть англійську – то Китай не стане лідером у світі. Ніколи. Незважаючи на всі економічні можливості. Тому вони цього недооцінюють. Вони недооцінюють реноме й імідж країни..." – висловив думку український дипломат.

Водночас, додав він, лідер КНР Сі Цзіньпін "не захоче бути на місці лузерів, там де Володимир Путін може опинитися вже в найближчі місяці".

Вплинути на позицію Пекіна може успіх України на фронті, реальна, солідарна й потужна підтримка Києва партнерами, а також санкції.

"Якщо ні, якщо зміни обставин не буде, то зміни позиції Китаю не буде", – заявив Чалий.

На його думку, партнерів у Росії не додасться – "коаліція тероризму та країн, не сприйнятих у світі, не розширюватиметься".

"А коаліція на боці України – є шанси, що вона може збільшитись. Тому що війна російська, вона нікому абсолютно не потрібна. Ні Бразилії, ні Південній Африці, ні Індії", – припустив експерт.

Як писав OBOZ.UA, раніше експерт-міжнародник Станіслав Желіховський звернув увагу на те, що американський державний секретар Ентоні Блінкен прибув до Пекіна на запрошення саме китайської сторони. Тому, окрім "попереджень" про неприпустимість підтримки Росії, цей візит також може супроводжуватися плідними переговорами й низкою домовленостей, вважає кандидат політичних наук.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Три сини для ЗСУ:  «Виховала надто правильних дітей»  #shorts - DW Ukrainian.

Три сини для ЗСУ: «Виховала надто правильних дітей» #shorts - DW Ukrainian.

#dwукраїнською #shorts #short #shortvideo #shortsvideo #shortsyoutube Підписатися в один клік на #DWУкраїнською: Читайте новини України та світу - на нашому сайті: dw.com/ukrainian, у Facebook: fb.com/dw.ukrainian, на Twitter: twitter.com/dw_ukrai...

DW (Українською) -

«Христос Воскрес! Воістину Воскрес!» Великдень у Києві на тлі війни.

«Христос Воскрес! Воістину Воскрес!» Великдень у Києві на тлі війни.

Кореспонденти Радіо Свобода побували у трьох храмах Києва ПЦУ та УГКЦ, де з нагоди Великодніх свят у християн східного обряду відбулося богослужіння та освячення пасок. Підписатись на наші канали Новини Приазов'я: Радіо Свобода Україна: Програми т...

Радіо Свобода 1

Хто такий Скадовський і чому на його честь назвали місто? - Деокупована історія.

Хто такий Скадовський і чому на його честь назвали місто? - Деокупована історія.

Скадовськ — місто на півдні Херсонщини, яке з весни 2022 року перебуває під російською окупацією. Історія цього населеного пункту нерозривно пов'язана з торговельним портом та родиною Сергія Скадовського. Проте, які поселення існували у Скадовську...

Новини Приазов'я 2

ПАЛКЕ ВІТАННЯ ВІД ЗСУ для РАШИСТСЬКИХ ОКУПАНТІВ!

ПАЛКЕ ВІТАННЯ ВІД ЗСУ для РАШИСТСЬКИХ ОКУПАНТІВ!

Цензор.НЕТ -

ChatGPT  «вбиває»  шкільну освіту? Як ШІ застосовують у швейцарських школах - DW Ukrainian.

ChatGPT «вбиває» шкільну освіту? Як ШІ застосовують у швейцарських школах - DW Ukrainian.

ChatGPT відкриває нові можливості для школярів і може допомагати у здобутті освіти, якщо використовувати штучний інтелект правильно та доречно. Дивіться, як це роблять у швейцарських школах. Дивіться також: Скільки заробляють німецькі вчителі та ч...

DW (Українською) -

Привітання військового капелана НГУ та митрофорного протоієрея ПЦУ Олега Іванова з Великоднем.

Привітання військового капелана НГУ та митрофорного протоієрея ПЦУ Олега Іванова з Великоднем.

«Христос воскрес!» сьогодні звучить по всьому світу і по всій Україні. Але по особливому «Христос воскрес! Воістину воскрес!» звучить в окопах та бліндажах на фронті від наших воїнів-захисників, які вітають нас зі зброєю в руках, боронячи нашу зем...

proSLAV 2