InternetUA

Новини України та світу

Більше новин

Скандальний закон про іноагентів у Грузії: як він вигідний Росії та чому спалахнули протести.

Грузини кажуть, що вони не хочуть, щоб Росія прийшла до Грузії.

У Грузії багатотисячний протест цієї ночі не ризикнули розганяти силовики. Люди зібрались під парламентом після того, як партія влади ухвалила в першому читанні закон про іноагентів, який дослівно списаний з російського. Президентка Грузії пообіцяла його ветувати, однак у партії влади вистачить голосів, аби вето подолати.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Яни Слєсарчук.

Чому люди протестують у Грузії

Закон про іноагентів у першому читанні в грузинському парламенті вже схвалювали - рік тому. Тоді це викликало потужний протест, який дві доби намагалися розганяти силою, але згодом законопроект таки зняли з розгляду. Спроба друга, перше читання, тисячі - на вулиці. Колишній голова грузинського центробанку Іраклій Кадагідзе пояснює те, що відбувається, просто: "Грузія захоплена олігархом. Вся сила в руках однієї особи - Бідзини Іванішвілі - і його близького оточення. Для нього рух в бік Євросоюзу - це загроза".

Партія "Грузинська мрія", яка має більшість у парламенті - це партія Іванішвілі. Єдине, що змінилося за рік в тексті законопроекту - формулювання "агент іноземного впливу" в ньому замінено на термін "організація, що проводить інтереси іноземної сили". Він зобов'язує неурядові компанії та медіа, які отримують понад 20% фінансування з-за кордону, зареєструватися як організація, що проводить інтереси іноземної сили. В Росії цей закон використали для придушення незалежних ЗМІ та опозиційних політиків.

"Ми тут всі проти російського закону. Ми не хочемо, щоб наша країна ухвалювала такі закони про іноагентів, це обурює всіх. Ми не хочемо, щоб Грузія йшла російським шляхом, бо в Росії ніхто не може говорити те, що думає, їх заарештовують навіть за плакати без текстів. У нас такого статися не повинно", - каже протестувальниця.

Позиція влади

Грузинський прем'єр Іраклій Кобахідзе демонструє абсолютне нерозуміння загальним обуренням.

"Шкода, що в американців не було жодного притомного аргументу. Жодного, повторюю. Ви бачили ці заяви, скажімо Столтенберга чи Шольца. Вони сказали, що закон суперечить європейським цінностям - а якою частиною? Чому? Нуль аргументів. Відтак ми не станемо переглядати нашого рішення", - каже він.

Що каже опозиції

Опозиційний депутат Алекснадр Елісашвілі - той самий, який під час розгляду закону про іноагентів у парламенті, коли інші аргументи скінчилися, просто вибив опонента з трибуни - каже: російським порядкам в Грузії не місце і пояснюватимуть це депутатам - грузини на вулиці.

"Партія "Грузинська мрія" одноосібно ухвалила, що в Грузію має прийти Росія. Ці 83 зрадники вважають, що Грузія має підпорядкуватися Росії. Але інші грузини пояснять їм дуже просту річ, записану в нашій Конституції. Конституція каже: владу має народ, а не зрадницький уряд", - наголосив він.

Спроби розігнати протест

Дії грузинських силовиків в ніч проти середи нагадували брутальні спроби розігнати протестуючих минулого року. Людей відтісняли від натовпу і забивали, майже не соромлячись камер та численних телефонів.

Однак уже цієї ночі, коли мітингарів вийшло в десятки разів більше, силовики не ризикували їх провокувати. Арештів за всю ніч - лише два.

Источник: tsn.ua

США звинуватили Росію у розробці нової ядерної зброї для космосу.

США звинуватили Росію у розробці нової ядерної зброї для космосу.

У Сполучених Штатах Америки заявили, що Росія працює над створенням ядерної зброї для космосу, та наголосили на необхідності подальших досліджень, щоб зрозуміти потенційний вплив від ядерного вибуху в космічному просторі.

InternetUA -
«Боєприпасів ніколи не вистачатиме» – як Україна виробляє власні боєприпаси і міномети? / hromadske.

«Боєприпасів ніколи не вистачатиме» – як Україна виробляє власні боєприпаси і міномети? / hromadske.

Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: Підпишіться на нас, щоб не пропустити головних новин України та світу: ️ Ми на hromadske не зупиняємо свою роботу під час війни. Наші журналісти та редактори нині працюють у східних й західних...

Громадське Телебачення -

ПРОТЕСТИ В ГРУЗІЇ ТА МИРНИЙ САМІТ У ШВЕЙЦАРІЇ: ЯКА РОЛЬ РФ?.

ПРОТЕСТИ В ГРУЗІЇ ТА МИРНИЙ САМІТ У ШВЕЙЦАРІЇ: ЯКА РОЛЬ РФ?.

ІГОР РЕЙТЕРОВИЧ, політолог TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасштабного вторгнення, телеканал активно працює у форматі висвітле...

Телеканал Хмельницького -

ПАЛАЮЧА ПІДСТАНЦІЯ після УДАРУ ДРОНІВ ЗСУ в Смоленській області РФ.

ПАЛАЮЧА ПІДСТАНЦІЯ після УДАРУ ДРОНІВ ЗСУ в Смоленській області РФ.

Цензор.НЕТ -

Понад 200 фотографій загиблих азовців: у Житомирі відкрили виставку «Азов – Янголи Маріуполя».

Понад 200 фотографій загиблих азовців: у Житомирі відкрили виставку «Азов – Янголи Маріуполя».

У Житомирі відкрили виставку «Азов – Янголи Маріуполя». Її авторкою стала Віра Литвиненко, яка зібрала понад 200 фотографій загиблих бійців. Скільки триватиме експозиція та що про неї говорить організаторка дивіться у сюжеті Якщо ви маєте новину -...

Телеканал СК1 -

Черги за ковбасами та пасками перед Великоднем

Черги за ковбасами та пасками перед Великоднем

Новини Тернополя -

Інформаційний випуск «Події дня» за 02.05.24

Інформаційний випуск «Події дня» за 02.05.24

Інформаційний випуск «Події дня» за 02.05.24

НТК -