DW Україна

Новини й аналітика з Німеччини українською мовою. Найважливіші події в Німеччині, Україні, Європі та в світі.

Більше новин

«Відповідь» Ізраїля Ірану: Захід закликає до стриманості.

Світ відреагував на ймовірний удар Ізраїля по Ірану у ніч на п'ятницю, 19 квітня: низка дипломатів закликали обидві країни відмовитися від подальшої ескалації.

Так, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн (Ursula von der Leyen) заявила, що "абсолютно необхідно, щоб регіон залишався стабільним і щоб усі сторони утримувалися від подальших дій".

Канцлер Олаф Шольц (Olaf Scholz) застеріг від загострення на Близькому Сході. "Усі повинні подбати зараз і в найближчому майбутньому про те, щоб не допустити подальшої ескалації війни", - сказав він у п'ятницю на конференції Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН).

Такі заклики прозвучали і від заступника міністра закордонних справ Франції Жана-Ноеля Барро. "Все, що я можу сказати, це те, що позиція Франції полягає в тому, щоб закликати всіх учасників до деескалації та стриманості", - зазначив він.

Читайте також: Як США, Великобританія та Франція долучалися до відбиття атаки на Ізраїль

Глава МЗС Італії Антоніо Таяні повідомив, що ситуацію між Ізраїлем та Іраном сьогодні обговорять на зустрічі міністрів закордонних справ країн "Великої сімки" (G7) на острові Капрі. А його колега із Японії Йосімаса Хаясі заявив, що його країна "глибоко стурбована ситуацією".

Речник МЗС Китаю зазначив, що країна "виступає проти будь-яких дій, що сприяють ескалації напруженості на Близькому Сході після нападу Ізраїлю на Іран", цитує Reuters.

Читайте також: Ірано-ізраїльський конфлікт: хто може зупинити ескалацію?

Спеціальний доповідач ООН з питань боротьби з тероризмом і прав людини Бен Саул зазначив, що "останні удари Ізраїлю по Ірану є ще одним порушенням заборони на використання військової сили згідно з міжнародним правом і Статутом ООН".

Міністерство закордонних справ Єгипту заявило в п'ятницю, що "глибоко стурбоване ескалацією бойових дій між Ізраїлем та Іраном". Також Єгипет "попередив про наслідки розширення конфлікту та нестабільності в регіоні".

МАГАТЕ: Ядерні об'єкти Ірану не постраждали

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), своєю чергою, заявило в п'ятницю, що після попередніх повідомлень про вибухи на іранських ядерних об'єктах не виявили пошкоджень.

"МАГАТЕ може підтвердити, що ядерним об'єктам Ірану не завдано шкоди", - повідомило агентство у соціальній мережі X.

Також в МАГАТЕ заявили, що його глава агентства Рафаель Гроссі "продовжує закликати всіх до крайньої стриманості та повторює, що ядерні об'єкти ніколи не повинні бути мішенню у військових конфліктах".

Читайте також: Великобританія та США запровадили нові санкції щодо Ірану

Раніше державні ЗМІ Ірану повідомили про вибухи саме в центральній провінції Ісфахан, де розташовані деякі ядерні об'єкти країни. Наразі там працюють три невеликі дослідницькі реактори, поставлені Китаєм. В Ісфахані також знаходиться підземне підприємство зі збагачення урану Натанз.

За повідомленнями американських ЗМІ, 19 квітня одна або кілька ізраїльських ракет нібито були випущені для атаки на ціль в Ірані 19 квітня. Повідомлень про пошкодження не надходило. У Ірані спростовують дані про ракетний удар, але заявили про збиття безпілотників над Ісхафаном.

Минулих вихідних Іран атакував Ізраїль сотнями безпілотників і ракет у відповідь на ймовірний напад Ізраїлю на іранське посольство в сирійському Дамаску.

Читайте також: Ізраїль визначився з відповіддю на атаку Ірану - ЗМІ


Як конфлікт Ізраїлю та Ірану вплине на війну в Україні

США через війну в Україні наклали нові санкції на Росію і Китай.

США через війну в Україні наклали нові санкції на Росію і Китай.

США запровадили санкції щодо майже 300 осіб та фірм у РФ, Китаї та третіх країнах, які допомагають РФ купувати компоненти зброї. Міністерка фінансів США Єллен заявила, що це "ще більше погіршить військові зусилля РФ".

DW Україна 2
Посівна на Криворіжжі

Посівна на Криворіжжі

Пшениця, соняшник, кукурудза, ячмінь, а також інші зернові та овочеві культури. На Криворіжжі на повну триває посівна кампанія. Цьогоріч тепла весна сприяла ранньому початку робіт у полях, тому у регіоні засіяли вже більша частина орних земель. З ...

Перший Міський телеканал. 1

Першачки разом з патрульними поліціянтами розмалювали писанки до Великодня.

Першачки разом з патрульними поліціянтами розмалювали писанки до Великодня.

Взяли до рук пензлі та фарби. У гімназії № 52 «Діалог» пройшов захід з розпису писанок. Зустріч з малечею відбувалась за ініціативи Полку Патрульної поліції Кривого Рогу, представники якого і допомагали школярам. Створювали свої власні шедеври пер...

Перший Міський телеканал. 1

Без коментарів: відкриття меморіальних дощок загиблим на війні випускникам гімназії №52.

Без коментарів: відкриття меморіальних дощок загиблим на війні випускникам гімназії №52.

Перший Міський телеканал. 2

Без коментарів: першачки разом з поліціянтами розмалювали писанки до Великодня.

Без коментарів: першачки разом з поліціянтами розмалювали писанки до Великодня.

Перший Міський телеканал. 1

Переможці III відбіркового міського етапу змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги».

Переможці III відбіркового міського етапу змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги».

Визначили кращих в різних дисциплінах та тих, хто поїде до Дніпра захищати честь Кривого Рогу. В місті підбили підсумки ІІІ відбіркового міського етапу всеукраїнських змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» з баскетболу та волейболу, фут ...

Перший Міський телеканал. 1

Відкриття меморіальних дощок загиблим на війні випускникам гімназії №52.

Відкриття меморіальних дощок загиблим на війні випускникам гімназії №52.

В пам’ять про подвиги.1 травня в криворізькій гімназії №52 відбулась урочиста церемонія відкриття меморіальних дощок полеглим захисникам Дмитру Неймату, Олександру Вражі, Василю Печерському та Роману Осипенку. Воїнам, що бились на полі бою за своб...

Перший Міський телеканал. -