Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Крим і Донбас відходили Росії під «гарантії» більше не нападати: ЗМІ оприлюднили проєкт мирного договору 2022 року РФ.

У квітні 2022 року країна-агресор Росія погоджувалася відійти в Україні до ліній розмежування 2021 року – тобто, залишивши за собою лише частину Донбасу та весь Крим. Саме так сказано у тексті мирного договору, який було узгоджено під час переговорів між Україною та РФ.

Документ показало німецьке видання WELT. Станом на 15 квітня 2022 року залишалися неузгодженими лише пункти, які мали обговорити президент України та російський диктатор особисто.

Видання зазначає, що "17-сторінковий документ навіть після більш ніж двох років війни все ще виглядає вигідним у ретроспективі". Що саме німцям здалось вигідним, WELT не пояснює.

Згідно з показаними сторінками документа, Україна брала на себе кілька зобов'язань, які РФ дозволяла взяти. Сама країна-агресор нічого не обіцяла, окрім "ненападу".

Зокрема, від України вимагали:

дотримуватися "постійного нейтралітету" (тобто, відмовитися від членства у військових союзах включно з НАТО);

відмовитися від виробництва і отримання ядерної зброї;

утримуватися від проведення військових навчань з іноземною участю і від участі в будь-яких військових конфліктах;

не пускати іноземні війська в країну і не пропускати зброю;

не надавати свою транспортну інфраструктуру іншим країнам.

Також РФ вимагала "законодавчо заборонити фашизм, нацизм і агресивний націоналізм".

У свою чергу Кремль обіцяв лише більше не нападати на Україну. Щоправда, цю обіцянку повинні були контролювати країни-гаранти, які у випадку будь-якої збройної агресії були б зобов'язані підтримати Україну протягом трьох днів.

Також Москва люб'язно погоджувалась залишити собі окуповані частини Донецької та Луганської областей та весь Крим. І хоча російські переговорники говорили про готовність вивести війська з України, окремо оговорювалось, що і в Криму, і на Донбасі військові РФ залишаться.

Таким чином, залишились лише "неузгодженими" деталі виведення російських військ, та чисельність українських збройних сил. Глави держав мали обговорити це безпосередньо, стверджує видання, посилаючись на неназваних українських переговорників.

Яку "вигоду у ретроспективі" побачили у WELT? Пропонуємо вашій увазі реальну ретроспективу зазначеного дня.

15 квітня 2022 року – 51 день протистояння російській навалі. На цей час РФ вже втратила до 20 тисяч солдатів, 756 танків та 1976 броньованих машин. Загарбники відкотились від Київа та Харківа (цього дня Рогань на Харківщині повністю звільнено). У США підтвердили, що крейсер "Москва" затонув через те, що в нього влучили українські ракети "Нептун".

"Азов" заявив, що від початку облоги Маріуполя росіянами українські захисники знищили та поранили там понад 2 тисячі військовослужбовців РФ, та понад півтори сотні одиниць техніки.

Міноборони України заявило, що у росіян зірвався план "мобілізації" на тимчасово окупованих територіях (за планами окупанти мали набрати 26 тис людей).

У Київській області виявили тіла понад 900 мирних громадян, які загинули внаслідок дій російських військ під час окупації.

СБУ повідомила про ліквідацію ДРГ ворога, яка планувала замах на Володимира Зеленського та диверсії в Києві.

Генпрокуратура продовжує вести справи проти Віктора Медведчука і вже оцінює, на кого його можа буде обміняти.

До речі, нещодавно у ЗМІ з'явилась інформація, що нібито Туреччина ініціює свій проєкт договору між Україною та Росією, який включає заморожування війни на нинішній лінії фронту та позаблоковий статус України до 2040 року. В Офісі президента заявили, що це дезінформація Росії.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Вічна пам'ять: Кривбас провів у засвіти піхотинця Антона Трофімова.

Вічна пам'ять: Кривбас провів у засвіти піхотинця Антона Трофімова.

Важкі звістки продовжують наповнювати гірку чашу Кривого Рогу. У боях за Україну 28 квітня загинув криворізький захисник Антон Трофімов. Чоловік походив зі сталевої династії «Метінвесту» та трудової родини машиністів екскаватора, втім звичну діяль...

Перший Міський телеканал. -

Втричі більше полів засіють у Херсонській області. Яким буде врожай?

Втричі більше полів засіють у Херсонській області. Яким буде врожай?

Завдяки розмінуванню цьогоріч на підконтрольній Україні частині Херсонської області засіють втричі більше полів, аніж у 2023 році. Йдеться про засіяні 153 тисячі гектарів. Завдяки збільшенню кількості вибухотехніків та засобів розмінування на Херс...

Новини Приазов'я -

Про скасування статусу  «обмежено придатний» ️#мобілізація #рекрутинг #рекрутер #врек #lmn #lviv #new.

Про скасування статусу «обмежено придатний» ️#мобілізація #рекрутинг #рекрутер #врек #lmn #lviv #new.

У програмі "Погляд з Хмарочоса" розповів рекрутер Центру рекрутингу 24-ї ОМБр імені короля Данила Василь Дзеса. #мобілізація #рекрутинг #рекрутер #тцк #рекрутцентри #24бригада #Азов #ДаВінчі #3штурмова #24ОМБр #3ОШБр #warinukraine #насильнамобіліз...

ЛМН 1

Ходив на штурми, але не стріляв? Сповідь російських полонених.

Ходив на штурми, але не стріляв? Сповідь російських полонених.

На Донецькому напрямку військовослужбовці ЗСУ взяли в полон чергову групу окупантів. Недолугі намагались штурмувати позиції наших бійців. Тепер співробітникам СБУ орки-контрактники розповідають, що воювати не хотіли, на штурмах не стріляли. Зараз ...

Телеканал TV5 -

«КОРОНАЦІЯ» РОСІЙСЬКОГО ЗЛОЧИНЦЯ, ПІДСУМКИ ЗУСТРІЧІ МАКРОНА І СІ ЦЗІНЬПІНЯ.

«КОРОНАЦІЯ» РОСІЙСЬКОГО ЗЛОЧИНЦЯ, ПІДСУМКИ ЗУСТРІЧІ МАКРОНА І СІ ЦЗІНЬПІНЯ.

Гість: ІГОР ЧАЛЕНКО – політичний експерт TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасштабного вторгнення, телеканал активно працює у фо...

Телеканал Хмельницького -

Без коментарів: прощання із захисником «Азовсталі» Сергієм Мар'яненком.

Без коментарів: прощання із захисником «Азовсталі» Сергієм Мар'яненком.

Перший Міський телеканал. 2