Цензор.НЕТ

Найсвіжіші огляди головних подій, резонансні статті, все про війну в Україні, авторські думки, фото та відео з місця подій, бізнес, розваги, політика, спорт.

Більше новин

Туск переконав Макрона змінити умови імпорту не на користь України - польські ЗМІ.

Прем’єр Дональд Туск зумів перетягнути на бік Польщі президента Франції Емманюеля Макрона, у результаті чого і став можливим компроміс у ЄС щодо змін до угоди про торгівлю з Україною, який не задовольняє Київ.

Як передає Цензор.НЕТ із посиланням на Європейську правду, деталі того, як це відбулося, стали відомі польській радіостанції RMF FM від джерел.

Зазначається, що 13 березня на пленарному засіданні Європарламенту ухвалили поправку польського євродепутата Анджея Галіцького, в якій йшлося про невигідне для України включення до розрахунків імпортного порогу 2021 року, коли обсяг українських агротоварів був низьким.

Поправка Галіцького також стосувалася розширення переліку продуктів, на які потрібно поширити обмеження, на крупи та мед.

Згодом міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський переконав главу уряду Дональда Туска, що ключовою у зусиллях Польщі домогтися більших обмежень українського агроімпорту може бути роль прем'єр-міністра.

Також читайте: Країни ЄС погодили нові умови продовження торговельних пільг для України

Туск нібито спочатку поставився до цього скептично, але після часто бурхливих переговорів між прем'єром і міністром Туск особисто взявся за справу.

За словами джерел радіостанції у Брюсселі, розмова між Туском і президентом Франції Макроном під час зустрічі Веймарського трикутника 15 березня була вирішальною.

"Тоді Макрон мало знав про угоду з Україною і не здогадувався про важливість 2021 року як базисного року, який значно знижує рівень українського імпорту", ​​– сказав співрозмовник у Варшаві.

"Однак він (Макрон. - Ред.) швидко зрозумів, що Франція також може щось отримати, підтримавши Польщу в цій грі", – додав він.

Читайте: Сподіваюся, що до 28 березня Польща домовиться з Україною щодо аграрних питань, - Туск

За результатами нічних переговорів 20 березня євродепутати додали до переліку українських товарів, на які поширюються обмеження, нові сільськогосподарські товари: овес, кукурудзу, крупи та мед. Однак включити в угоду 2021 рік і додати до списку пшеницю не вдалося.

Тоді вперше Польща та Франція виступили спільно, що призвело до відсутності підтримки компромісу, попередньо укладеного з Європейським парламентом.

У п'ятницю, 22 березня, на саміті ЄС у Брюсселі Макрон і Туск представили лідерам ЄС необхідність змінити угоду з Україною. Переговори відбувалися офіційно під час сесії, але й кулуарно. Тоді президент Зеленський звернувся до лідерів ЄС, припустивши, що ті, хто хоче скоротити імпорт сільськогосподарських товарів з України, знижують обороноздатність Києва.

Читайте: Посли країн ЄС знову не змогли домовитися про продовження торговельних пільг для України, – ЗМІ

Після саміту, у п’ятницю, на пресконференції Макрон вже дуже детально розповів про вимоги Польщі та Франції, тобто про 2021 рік і включення до списку пшениці.

У понеділок 25 березня бельгійське головування спробувало форсувати попередню угоду без додаткових положень про 2021 рік, і знову зазнало невдачі. Усі сусідні з Україною країни підтримали Польщу та Францію, до них приєдналися Італія, Хорватія та Словенія.

Така сильна коаліція змусила бельгійців бути більш гнучкими. У підсумку вони самі представили компромісну пропозицію, яку в ЄК називали можливим остаточним рішенням ще до саміту. Йдеться про те, щоб у торговельну угоду з Україною внести половину 2021 року, що все ще означає значне скорочення українського імпорту.

Читайте: Україна не має діалогу з Польщею щодо блокування кордону, - віцепрем’єрка Стефанішина

Автор: Наталя Джума

47 ОМБр спростувала інформацію про нібито відведення танків Abrams з поля бою.

47 ОМБр спростувала інформацію про нібито відведення танків Abrams з поля бою.

47 окрема механізована бригада спростовує заяву Associated Press, яку видання поширило з посиланням на свої джерела, що Україна нібито відводить з фронту танки Abrams через загрозу російських дронів.

Цензор.НЕТ 1
Рашисти в окупованому Маріуполі знищують історичну будівлю Товариства сприяння обороні України.

Рашисти в окупованому Маріуполі знищують історичну будівлю Товариства сприяння обороні України.

У тимчасово окупованому Маріуполі російські загарбники зносять будівлю Товариства сприяння обороні України (ТСОУ ДТСААФ), яка знаходиться в історичному центрі міста.

Цензор.НЕТ 1
Невичерпне джерело. Від дримби до трембіти

Невичерпне джерело. Від дримби до трембіти

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина -

«ВЗОРВАЛИ ЗАВОД...». Рашист ниє від прильотів ДРОНІВ ЗСУ  по ЗАВОДУ в Краснодарському краю

«ВЗОРВАЛИ ЗАВОД...». Рашист ниє від прильотів ДРОНІВ ЗСУ по ЗАВОДУ в Краснодарському краю

Цензор.НЕТ 5

Українські біженці за кордоном з недійсним паспортом #біженці #німеччина #ухилянти #новини #війна.

Українські біженці за кордоном з недійсним паспортом #біженці #німеччина #ухилянти #новини #війна.

Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: Ми у соцмережах: Facebook - Telegram - TikTok - #новинильвів #lmn #video #новини #львів #лмн #lviv #video #videoshort #videos #львівщина #новиниукраїни #поглядзхмарочоса #Помануфактуримо

ЛМН -

«ВСЕ ПОЛЫХАЕТ!». Рашист знімає ПРИЛІТИ ДРОНІВ ЗСУ в НПЗ в Краснодарському краю РФ

«ВСЕ ПОЛЫХАЕТ!». Рашист знімає ПРИЛІТИ ДРОНІВ ЗСУ в НПЗ в Краснодарському краю РФ

Цензор.НЕТ -

Богдан нелегально потрапив до Німеччини і повертатися в Україну не збирається #shorts - DW Ukrainian.

Богдан нелегально потрапив до Німеччини і повертатися в Україну не збирається #shorts - DW Ukrainian.

#dwукраїнською #shorts #short #shortvideo #shortsvideo #shortsyoutube Підписатися в один клік на #DWУкраїнською: Читайте новини України та світу - на нашому сайті: dw.com/ukrainian, у Facebook: fb.com/dw.ukrainian, на Twitter: twitter.com/dw_ukrai...

DW (Українською) -

Швидкого рішення не буде: як пройшов пікет жителів Бісковичів на Самбірщині.

Швидкого рішення не буде: як пройшов пікет жителів Бісковичів на Самбірщині.

ЛМН 1