Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Китайсько-російське космічне співробітництво стрімко розвивається — The Economist.

Китай хоче використовувати накопичений за десятиліття досвід Росії в галузі космосу.

Московському енергетичному інституту, великому російському технічному університету, було запропоновано відкрити у Веньчані (китайському космодромі на острові Хайнань) філію, розраховану на 10 тисяч студентів, які вивчають аерокосмічну техніку і науку. У січні російські та китайські вчені й чиновники провели церемонію відкриття філії. Китайські ЗМІ вже повідомили, що, хоч як незвично, інститут на Хайнані буде академією під керівництвом Росії, а не спільним підприємством із китайським університетом.

Російський форпост у Веньчані розташовуватиметься поруч із величезним, частково побудованим парком космічних технологій. Цей майданчик — свідчення того, що китайсько-російське космічне співробітництво, яке тривалий час стримувалося взаємною підозрілістю країн, стрімко розвивається. Приклади цьому описані в дослідженні, опублікованому минулого року Інститутом вивчення китайських аерокосмічних досліджень, підрозділом ВПС США, повідомляє The Economist.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Росія, Китай, Іран та КНДР зміцнюють свій союз — WP

У дослідженні детально описується зростаюча готовність Росії допомогти Китаю у створенні систем протиракетного попередження та оборони, а також продати йому передові ракетні двигуни. Обидві країни зобов'язалися побудувати спільну базу на Місяці й разом працювати над виявленням космічного сміття — технологія, яка також корисна для відстеження супутників противника.

У дослідженні також цитують керівника Китаю Сі Цзіньпіна, який пов'язує технічне співробітництво з Росією з планами "реформи глобальної системи управління" (тобто витіснення Америки зі світової арени). Згідно з дослідженням, Китай хоче використовувати накопичений за десятиліття досвід Росії в галузі космосу. Російська космічна програма потребує китайських грошей. Москва також хоче отримати доступ до китайських компонентів відтоді, як Владімір Путін анексував Крим у 2014 році й Росія потрапила під західні санкції.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Половина платежів з Росії у Китай здійснюється через посередників – Reuters

Протягом багатьох років американські та західні політики втішалися думкою, що Китай і Росія перебувають у нерівному, нестабільному "шлюбі за розрахунком", який не дуже влаштовує жодну зі сторін. Взаємна недовіра дійсно обмежувала зв'язки. Але якщо уважно придивитися, в тому числі у таких віддалених місцях, як Веньчан, китайсько-російські інтереси збігаються таким чином, що можуть виявитися довготривалими.

Нагадаємо, що агентство Bloomberg писало, що Китай відновлює воєнно-економічну потужність Росії для війни з Україною. Протягом останніх місяців зусилля КНР в значній кількості спрямовувались для відновлення промислової бази та виробництва зброї, яка застосовується для бойових дій в Україні.

В Дрогобичі з відділення гемодіалізу забирають апарати.

В Дрогобичі з відділення гемодіалізу забирають апарати.

ЛМН 2

Нові удари по російських НПЗ! -- Без цензури -- Цензор.

Нові удари по російських НПЗ! -- Без цензури -- Цензор.

Цензор.НЕТ – найгарячіші інтерв'ю та аналітика в «Без цензури», «Час ЄС» та «Що буде далі?», підписуйтеся! Також вам може бути цікаво: Шоумен посипався. Захід побачив істинне лице Зеленського - Шило в мішку: як схопили "руку Татарова" і чи допитаю...

Цензор.НЕТ -

ТВ7+. ЗАРАЗ ТЕПЛО І УДАРИ ПО ЕНЕРГЕТИЦІ НЕ ВИКЛИКАЮТЬ РЕАКЦІЇ В СВІТІ  #несвітайло

ТВ7+. ЗАРАЗ ТЕПЛО І УДАРИ ПО ЕНЕРГЕТИЦІ НЕ ВИКЛИКАЮТЬ РЕАКЦІЇ В СВІТІ #несвітайло

Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького -

ТВ7+. ПРОЩАННЯ ІЗ САПЕРОМ МИРОСЛАВОМ МАРЧУКОМ

ТВ7+. ПРОЩАННЯ ІЗ САПЕРОМ МИРОСЛАВОМ МАРЧУКОМ

Хмельничани попрощалися із сапером Мирославом Марчуком. Чоловік з перших днів повномасштабного вторгнення окупантів добровільно пішов захищати Україну. Загинув на Лиманському напрямку під час виконання бойового завдання. Вдома на Захисника чекали ...

Телеканал Хмельницького -

ТВ7+. ВОРОГ Б'Є ПО ВЕЛИКИХ ОБ'ЄКТАХ. НЕ БУДЕ ЇХ - НЕ БУДЕ УДАРІВ

ТВ7+. ВОРОГ Б'Є ПО ВЕЛИКИХ ОБ'ЄКТАХ. НЕ БУДЕ ЇХ - НЕ БУДЕ УДАРІВ

СТЕПАН КУШНІР - голова ГО "Хмельницький енергетичний кластер". Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького -

Зайшли в Тоненьке – а там тільки ями: як відбивають наступ росіян під Авдіївкою? / hromadske.

Зайшли в Тоненьке – а там тільки ями: як відбивають наступ росіян під Авдіївкою? / hromadske.

Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: Підпишіться на нас, щоб не пропустити головних новин України та світу: ️ Ми на hromadske не зупиняємо свою роботу під час війни. Наші журналісти та редактори нині працюють у східних й західних...

Громадське Телебачення -