Крим.Реалії

Всі новини Криму, аналітика, репортажі, відео та фотогалереї, радіо і телепередачі, огляди соціальних мереж, блоги і думки.

Більше новин

«Заплачу малоліткам і тебе спалять». Як кримчанина відправили до в'язниці після критики Z-символіки

Житель Старого Криму Длявер Салімов отримав реальний термін ув'язнення після того, як публічно висловився проти Z-символіки. Російські силовики звинуватили його у погрожуванні вбивством за мотивами ненависті. Його кримінальне переслідування розпочалося після того, як кримчанин відмовився від публічних вибачень, як йому пропонували силовики. Історію Длявера Салімова розповідаємо у матеріалі Крим.Реалії.

Історія Длявера Салімова – єдиний відомий у Криму приклад відмови публічно вибачатися за погляди, які не відповідають офіційній позиції російської влади.

Практику запису покаянних відео, на яких кримчани відмовляються від своїх антивоєнних поглядів, російські силовики запустили невдовзі після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Це стало відповіддю на масові проукраїнські та антивоєнні акції у Криму. Після запису таких покаянь у кабінетах оперативників їх оприлюднять як громадський осуд тих, хто виступає проти війни або підтримує Україну. Запис подібних відео нібито має вберегти від серйозних переслідувань.

У випадку з Длявером Салімовим відмова публічно покаятися призвела спочатку до штрафу та адмінарешту, а потім – до кримінального покарання.

«Ще раз тебе побачу в цій х..ні, спалю»

32-річний Длявер Салімов мешкає у селищі Старий Крим Кіровського району. До затримання працював у сфері житлово-комунального господарства.

Влітку 2023 року між ним та співробітником автозаправної станції у селищі стався конфлікт. Длявер Салімов висловив обурення з приводу того, що той обслуговує клієнтів у кепці зі знаком «Z». Цим символом російські війська маркують свою техніку та обмундирування під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Пропагування цього символу офіційно заборонено в Україні, Німеччині, Чехії, Литві та інших країнах Європи.

Кримчанин вимагав від співробітника заправки зняти кепку, пообіцявши інакше «спалити» заправника.

«Ще раз я тебе побачу в цій х..ні, я тебе спалю на..й. Я зателефоную малоліткам, 20 тисяч рублів дам і тебе спалять», – каже він на відео, опублікованому в Telegram-каналі «Крымский СМЕРШ» . Він належить провоєному блогеру з Феодосії Олександру Таліпову , який допомагає російським силовикам переслідувати кримчан із проукраїнською та антивоєнною позицією.

Після того, як це відео з'явилося у відкритому доступі, додому до Длявера Салімова прибула група російських силовиків. Вони затримали його.

Офіційних повідомлень з цього приводу на офіційних ресурсах російських силовиків немає.

Далі були адміністративні протоколи, кримінальна справа і місяці судових розглядів. Усе це почалося в житті Длявера Салімова після відмови від публічного покаяння, яке йому неодноразово пропонували російські силовики, заявляють у Кримській правозахисній групі .

Штраф, арешт і вирок

Після публікації відео інциденту з АЗС Telegram-каналом «Крымский СМЕРШ» стосовно Длявера Салімова порушили дві адміністративні справи.

Підконтрольний Москві мировий суд Сімферополя у серпні 2023 року оштрафував кримчанина на чотири тисячі рублів за частиною 1 статті 6.9 КоАП Росії (ухиляння від проходження діагностики, профілактичних заходів, лікування від наркоманії та (або) медичної та (або) соціальної реабілітації у зв'язку із споживанням наркозасобів чи психотропних речовин).

Того ж дня підконтрольний Москві Кіровський районний суд відправив Длявера Салімова під адмінарешт на 14 днів за статтею про дрібне хуліганство. Так його покарали за нецензурну лайку в громадському місці на адресу співробітника АЗС.

Російські силовики в усних розмовах кілька разів вимагали від Длявера Салімова записати публічні вибачення за свій вчинок, яке планувалося опублікувати у кримських провоєнних Telegram-каналах, повідомляють у Кримській правозахисній групі.

Після того, як кримчанин відмовився це робити, проти нього порушили кримінальну справу за частиною 1 статті 119 Кримінального кодексу Росії (загроза вбивством).

Після відмови на повторну пропозицію про публічні вибачення йому посилили обвинувачення та помістили до СІЗО Сімферополя. Стаття, за якою переслідували Длявера Салімова, передбачає покарання до восьми років позбавлення волі. Прокурор вимагав для нього 2,5 роки позбавлення волі.

У квітні суддя підконтрольного Росії Кіровського районного суду Георгій Церцвадзе ухвалив кримчанину вирок у вигляді року позбавлення волі в колонії-поселенні.

Суд визнав його винним за частиною 2 статті 119 КК Росії (погроза вбивством або заподіянням тяжкої шкоди здоров'ю, вчинена за мотивами політичної, ідеологічної, расової, національної чи релігійної ненависті або ворожнечі, чи за мотивами ненависті або ворожнечі щодо будь-якої соціальної групи).

У пресслужбі суду оприлюднили відео проголошення вироку. У суді був присутній і потерпілий. Він був без кепки із символікою Z.

Длявір Салімов не визнав провину і захищався в суді. Він також намагався заперечувати рішення судів про свій арешт, але безрезультатно.

«Звикли одне одного розуміти за поглядом»

У Представництві президента України в АРК історію Длявера Салімова назвали одним із прикладів спротиву Росії жителями Криму.

Дякую кожному і кожній за виявлену сміливість й чітку громадянську позицію

«Дякую кожному і кожній за виявлену сміливість й чітку громадянську позицію. Крим – це Україна, і ми боремося разом, щоб якнайшвидше повернути Кримський півострів під контроль України, а нашим громадянам із тимчасово окупованих територій – відчуття безпеки», – заявили у відомстві.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в анексованому Криму серйозно посилилися репресії за висловлювання чи демонстрацію незгоди з воєнними діями.

«Ми тут звикли одне одного розуміти за поглядом, бо слова небезпечні. Так і живемо, все більше обмежуючи себе у свободі слова, але свободу думок агресору в нас ніколи не відібрати», – пише авторка Крим.Реалії Зарема Сеїтаблаєва .

Влада України заявляє про намір деокупувати Крим внаслідок боротьби з повномасштабним вторгненням Росії.

Російська влада вважає Крим «невід'ємною частиною Росії» та обіцяє «належну відповідь» за «будь-які претензії» на неї.

Роскомнагляд (Роскомнадзор) намагається заблокувати доступ до сайту Крим.Реалії . Безперешкодно читати Крим.Реалії можна за допомогою дзеркального сайту : https://dfs0qrmo00d6u.cloudfront.net . Також слідкуйте за основними подіями в Telegram , Instagram та Viber Крим.Реалії . Рекомендуємо вам встановити VPN .

НОВИНИ. ВИПУСК ЗА 6 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

НОВИНИ. ВИПУСК ЗА 6 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

Якщо ви маєте новину - повідомляйте на пошту – redaktor@sk1.tv з темою "Новина для СК1" Дивіться нас онлайн на sk1.tv Додавайтеся до нас у соцмережах:

Телеканал СК1 4

Великодній ВИБУХ у Бердянську, КРИША для наркобізнесу - День.

Великодній ВИБУХ у Бердянську, КРИША для наркобізнесу - День.

ЗОВА передала на фронт півтисячі дронів, РЕБи та Старлінки від громади Підірваний колаборант із Бердянська. 5 травня під його авто заклали саморобну вибухівку Поліцейському із Запоріжжя пропонували 10 тис доларів щомісяця за «кришування» наркобізн...

Телеканал TV5 4

«Українські солдати давали хліб, а ховалися у погребі» – як жило село Мирне на лінії розмежування.

«Українські солдати давали хліб, а ховалися у погребі» – як жило село Мирне на лінії розмежування.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна #селоМирне #перемога #победа #мирное #shorts #shortvideo #шорст

Новини Приазов'я 5

Чому зараз став активним рекрутинг? #мобілізація #рекрутинг #рекрутер #тцк #lmn #новини #lviv #врек.

Чому зараз став активним рекрутинг? #мобілізація #рекрутинг #рекрутер #тцк #lmn #новини #lviv #врек.

ЛМН -

«ТЦК нам йде на зустріч». Про роботу Центру рекрутингу української армії у Львові

«ТЦК нам йде на зустріч». Про роботу Центру рекрутингу української армії у Львові

В лютому цього року у Львові відкрився центр рекрутингу української армії. Там представлені різні бригади з різних регіонів України. Туди можна прийти, вказати бажану посаду та дізнатися, які бригади зараз шукають людей. Як такий центр працює? Хто...

ЛМН 7

Спроможне врядування на шляху до ЄС: Корнієнко провів нараду з головами громад Житомирщини.

Спроможне врядування на шляху до ЄС: Корнієнко провів нараду з головами громад Житомирщини.

Під головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради України Олександра Корнієнка з очільниками громад Житомирщини відбулася нарада «Спроможне врядування на шляху до ЄС». Які питання обговорили дивіться у сюжеті Якщо ви маєте новину - повідом...

Телеканал СК1 5