Українська правда

Новини про Україну

Більше новин

ЗМІ знайшли криптогаманець таджицького крила ІДІЛ, з якого переказали «оплату» за теракт у Підмосков'ї.

Журналісти російського опозиційного видання "Важные истории" знайшли криптогаманець таджицького крила терористичного угрупування ІДІЛ "Вілаята Хорасан" у Телеграмі. Одразу після теракту у Підмосков'ї з нього вивели $2525. Стільки ж, за словами затриманих за теракт, вони встигли отримати на картку.

Джерело: "Важные истории"

Деталі: "Важные истории" виявили цілу мережу телеграм-чатів. Ряд фактів вказують на їхню приналежність до таджицького крила терористичного угрупування ІДІЛ "Вілаят Хорасан".

У чатах симпатики "Ісламської держави" спілкуються між собою неграмотною, як зазначив носій мови, таджицькою з домішками незрозумілого носію мови сленгу. Адепти ІДІЛ використовують таджицьку з домішками російської, фарсі та арабської. У цих спільнотах вони в онлайн-ефірах слухають проповіді від людей, які пов'язують себе з "Вілаятом Хорасан".

Після затримання 23 березня фігурант справи про теракт у "Крокусі" Фарідуні розповів, що слухав проповіді в Телеграмі, після чого з ним зв'язалася невідома людина і запропонувала вчинити масове вбивство, а також заплатила 250 тисяч рублів із обіцяних 500 тисяч.

На початку березня учасник подібного чату, де, ймовірно, йде вербування бойовиків, опублікував посилання на збір криптовалюти на допомогу "сім'ям полонених" (тобто терористів ІДІЛ, що перебувають в ув'язненні). Пізніше він видалив свій обліковий запис у Телеграмі. Сам канал зі зборами ведеться російською та таджицькою мовами, там також публікується російськомовна ісламістська пропаганда.

Зазначений USDT-гаманець було створено 14 березня о 10:24 за московським часом. Перший транш у розмірі 550 доларів надійшов одразу після створення, наступні - у розмірі 325, 550 двічі і 1100 доларів відповідно (загалом 2525 доларів) - надходили і виводилися в день теракту, 22 березня, з 7:20 до 18:55 UTC (з 10 до 21:55 за московським часом). Їх виводили на гаманець TU4vEruvZwLLkSfV9bNw12EJTPvNr7Pvaa, який офіційно заявлений як гаманець ByBit - однієї з небагатьох криптобірж, що досі працюють у РФ.

За офіційною версією Слідчого комітету, бойовики вийшли з "Крокуса" о 20:11. З даних дорожніх камер також випливає, що підозрюваних затримали близько 00:00. Тобто кошти виводилися в цей проміжок часу. Того ж дня активність гаманця припинилася.

Видання "Важные истории" зазначає, що у допитах затриманих не згадувався будь-який зв'язок з Україною. Якщо враховувати, що транзакції бойовиків "Вілаята Хорасан" здійснювалися через біржу ByBit, то навіть надходження коштів з України на рахунки обвинувачених не може бути доказом причетності України.

При цьому журналісти зазначили, що російські силові структури, ймовірно, мають у своєму розпорядженні технічні та оперативні можливості для того, щоб визначити особистість людини і гаманець, з якого переказували кошти.

Передісторія:

  • 28 березня російський Слідчий комітет заявив, що отримав "докази" зв'язку нападників на концертний зал "Крокус Сіті Хол" з "українськими націоналістами".
  • Секретар Радбезу РФ 26 березня Микола Патрушев після того, як лідер Кремля Володимир Путін звинуватив у вчиненні стрілянини в "Крокус сіті холі" "тих, хто воює з Росією руками київського режиму", заявив, що за терактом 22 березня стоїть Україна, а не ІДІЛ.
  • За даними української розвідки, Росія заздалегідь знала про підготовку терористичної операції в Підмосков'ї, проте допустила її або через "боротьбу веж впливу", або неоціненність масштабів того, що може статися.
  • Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що нападники на російський "Крокус Сіті Хол", тікаючи мали намір потрапити до Білорусі, але через заходи безпеки "відвернулися" і пішли на українсько-російський кордон.
  • Станом на середу 28 березня російське МНС опублікувало список загиблих, у якому 143 прізвища.
Розвідка США вважає, що Путін не наказував вбити Навального – ЗМІ.

Розвідка США вважає, що Путін не наказував вбити Навального – ЗМІ.

Розвідувальні служби США вважають, що лідер Росії Володимир Путін не наказував убити опозиційного політика Олексія Навального. Джерело: Wall Street Journal з посиланням на співрозмовників, "Європейська правда" Деталі: У публікації вказано, що розв...

Українська правда -
Зеленський повідомляв Джонсону, що без американської допомоги Україна протримається  «до квітня»  – ЗМІ.

Зеленський повідомляв Джонсону, що без американської допомоги Україна протримається «до квітня» – ЗМІ.

Під час розмови зі спікером Палати представників США Майком Джонсоном в грудні 2023 року президент Володимир Зеленський дав зрозуміти, що Україна зможе протистояти новому натиску російських ракет і безпілотників до березня або квітня.

Українська правда 1
Росія вдень вдарила по об'єкту біля Дніпра, почалася пожежа.

Росія вдень вдарила по об'єкту біля Дніпра, почалася пожежа.

Вранці 27 квітня у Дніпрі було чути звук вибуху, ворог вдарив по об'єкту біля міста. Джерело: "Суспільне", голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул, Повітряні сили, Дніпропетровська ОВА Деталі: ЗМІ та соцмережі повідомили про вибухи у Дні...

Українська правда 2
Вибухи на двох НПЗ на Кубані є наслідками полювання дронів СБУ – джерело.

Вибухи на двох НПЗ на Кубані є наслідками полювання дронів СБУ – джерело.

СБУ з Силами оборони у ніч на 27 квітня атакували військовий аеродром "Кущевск", а також Ільський та Слов'янський НПЗ в Краснодарському краї Росії. Джерело: співрозмовник СБУ Деталі: За даними СБУ, на військовому аеродромі розміщувалися десятки лі...

Українська правда 3
Воїни ГУР знищили російський новітній  «Подльот»  за 700 мільйонів.

Воїни ГУР знищили російський новітній «Подльот» за 700 мільйонів.

Бійці ГУР успішно вдарили по російській радіолокаційній системі 48Я6 К-1 "Подльот". Джерело: ГУР Деталі: Зазначається, що по РЛС відпрацювала група ГУР "Гуси-9" спільно з військовослужбовцями 15 ОБрАР "Чорний ліс".

Українська правда 2
Невичерпне джерело. Від дримби до трембіти

Невичерпне джерело. Від дримби до трембіти

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина -

«ВЗОРВАЛИ ЗАВОД...». Рашист ниє від прильотів ДРОНІВ ЗСУ  по ЗАВОДУ в Краснодарському краю

«ВЗОРВАЛИ ЗАВОД...». Рашист ниє від прильотів ДРОНІВ ЗСУ по ЗАВОДУ в Краснодарському краю

Цензор.НЕТ 6

Українські біженці за кордоном з недійсним паспортом #біженці #німеччина #ухилянти #новини #війна.

Українські біженці за кордоном з недійсним паспортом #біженці #німеччина #ухилянти #новини #війна.

Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: Ми у соцмережах: Facebook - Telegram - TikTok - #новинильвів #lmn #video #новини #львів #лмн #lviv #video #videoshort #videos #львівщина #новиниукраїни #поглядзхмарочоса #Помануфактуримо

ЛМН -

«ВСЕ ПОЛЫХАЕТ!». Рашист знімає ПРИЛІТИ ДРОНІВ ЗСУ в НПЗ в Краснодарському краю РФ

«ВСЕ ПОЛЫХАЕТ!». Рашист знімає ПРИЛІТИ ДРОНІВ ЗСУ в НПЗ в Краснодарському краю РФ

Цензор.НЕТ -

Богдан нелегально потрапив до Німеччини і повертатися в Україну не збирається #shorts - DW Ukrainian.

Богдан нелегально потрапив до Німеччини і повертатися в Україну не збирається #shorts - DW Ukrainian.

#dwукраїнською #shorts #short #shortvideo #shortsvideo #shortsyoutube Підписатися в один клік на #DWУкраїнською: Читайте новини України та світу - на нашому сайті: dw.com/ukrainian, у Facebook: fb.com/dw.ukrainian, на Twitter: twitter.com/dw_ukrai...

DW (Українською) -

Швидкого рішення не буде: як пройшов пікет жителів Бісковичів на Самбірщині.

Швидкого рішення не буде: як пройшов пікет жителів Бісковичів на Самбірщині.

ЛМН 1