Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Стати пенсіонером в Україні буде простіше: хто отримає право на виплати.

Верховна Рада спростила отримання пенсій для тих, хто жив та працював за кордоном . Зокрема зможуть отримувати пенсію громадяни, що після початку повномасштабної агресії Росії переїхали на підконтрольну Україні територію з тимчасово окупованих АР Криму, Донецької та Луганської областей.

Як пояснили у Кабінеті Міністрів, це стало можливим після того, як Верховна Рада ухвалила законопроект №9453 в другому читанні і в цілому.

Раніше після переїзду з тимчасово окупованих територій, щоб отримати призначення пенсії в Україні, громадяни мали підтвердити, що вони не отримують пенсію від пенсійних органів РФ. Але у зв’язку з широкомасштабним вторгненням РФ дипломатичні відносини, документообіг та інші контакти з країною-агресором було припинено .

Також через вихід України з Угоди між державами-учасницями СНД про гарантії прав громадян цих країн щодо пенсійного забезпечення українці, які працювали в країнах, що входять до Співдружності незалежних держав, втратили можливість включати періоди такої роботи в свій страховий стаж в Україні . Це зменшувало обсяг їхньої пенсії або навіть позбавляло їх права на призначення пенсії.

Що змінить законопроект №9453?

Нова норма скасує вимогу отримання інформації від Пенсійного фонду РФ, що спростить механізм відновлення виплати пенсій для кримчан. Тепер їм буде достатньо подати заяву, де вказано, що вони не отримують пенсію в Криму і бажають її отримувати в України. Підтвердити трудовий стаж можна, надавши трудову книжку або пенсійну справу .

Також для врахування трудового стажу, отриманого в інших країнах, відтепер не обов’язково, аби з цими країнами була підписана угода щодо пенсійного забезпечення. Для цього буде потрібно лише Пенсійному фонду документ, що підтверджує роботу за межами України . Втім на розмір пенсії такий стаж не вплине .

Водночас робота на країну-агресора після 2014 року тепер не зараховуватиметься до страхового стажу при призначенні пенсії в Україні. Це зачепить тих, хто після 19 лютого 2014 року служив у силових структурах, незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, працював у судових або правоохоронних органах держави-агресора на тимчасово окупованих територіях, або добровільно займав посади у незаконних органах влади.

Також OBOZ.UA писав, що законопроект №9453 містить норми для скасування пенсій. Зокрема, виплат позбавлять, при помилці у прізвищі, отриманні пенсії за фальшивими документами, не отримували виплату 6 місяців, якщо ви переселенець та змінили місце проживання.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber . Не ведіться на фейки!

До дошки/ Інтелектуально-розважальне шоу

До дошки/ Інтелектуально-розважальне шоу

В ефірі телеканалу «Перший Міський» з'явився новий захоплюючий формат - шоу під назвою «До дошки». У програмі діти та дорослі змагатимуться, демонструючи свої знання шкільної програми, аби визначити найрозумнішу команду за версією телеканалу. Запр...

Перший Міський телеканал. 2

«БУДУТЬ ВІДЖИМАТИ ВСЕ». Як РФ привласнює майно в окупації? - Новини Приазов’я

«БУДУТЬ ВІДЖИМАТИ ВСЕ». Як РФ привласнює майно в окупації? - Новини Приазов’я

Російська окупаційна влада перевіряє документи власників земельних ділянок на окупованих територіях Запорізької області. Про це повідомило так зване міністерство майнових і земельних відносин. За даними окупаційного відомства, воно проводить заход...

Новини Приазов'я 2

Кого не приймуть у Львівському рекрут-центрі?

Кого не приймуть у Львівському рекрут-центрі?

З лютого цього року у Львові відкрився центр рекрутингу української армії. Там представлені багато різних бригад і туди зводиться інформація з різних частин. У цей центр можна прийти, вказати бажану посаду та дізнатися які бригади зараз шукають лю...

ЛМН 2

Якщо не було досвіду військової служби, людина має пройти навчальний центр ️ #рекрутинг #video #рек.

Якщо не було досвіду військової служби, людина має пройти навчальний центр ️ #рекрутинг #video #рек.

ЛМН -

Лікар з Херсона:  «Звечора попрощався з колегою, а вранці знайшов її в морзі»  - DW Ukrainian.

Лікар з Херсона: «Звечора попрощався з колегою, а вранці знайшов її в морзі» - DW Ukrainian.

Олександр Чеботарьов - останній рентгенолог однієї з лікарень Херсона.  Медик продовжує працювати і рятувати містян під постійними обстрілами РФ. Як війна змінила життя Олександра - репортаж DW з Херсона. Дивіться також: Село на лінії фронту: як ж...

DW (Українською) 5

Як криворіжці святкуватимуть Великодень?/Ранкове шоу.

Як криворіжці святкуватимуть Великодень?/Ранкове шоу.

Скоро вже буде Пасха, так шо заказуйте м'яска. Скоро вже буде Пасха, сардельки та ковбаска. Так, так вже у неділю ми відмічатимемо Великдень, хтось зранку піде до церкви, хтось готуватиме сніданок, аби розговлятися. Цікаво які ще традиції є у крив...

Перший Міський телеканал. 1