Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Навіть птахів у небі бояться: як ракети ATACMS зірвали травневий сезон у Криму ще до вильоту по цілях.

Травневі свята в окупованому Криму знову зірвано. Російські туристи після новин про те, що Україна от-от отримає від США далекобійну зброю, зокрема ракети ATACMS, бояться удару по Керченському мосту й віддають перевагу курортам Краснодарського краю. Бізнес втікає з Криму, ціни на нерухомість впали в 1,5-2 рази порівняно із 2021 роком. Усе тому, що окупанти, які вклали кошти у квартири та будинки біля Чорного моря, вже не вірять, що "Крим з Росією назавжди".

Докладніше про це читайте у матеріалі OBOZ.UA.

"Всі такі напружені, роздратовані"

"Влада" окупованого півострова вже попередила російських водіїв: якщо вони зберуться на травневі свята до Криму, доведеться пройти ретельну перевірку на в'їзді на Керченський міст.

Їм порадили брати із собою менше речей, щоб огляд відбувався швидше. Ті, хто вже їде через міст, розповідають, що перевірки затягуються, а якщо міст ще й перекривають по кілька разів на день, то чекати у черзі можна до п'яти годин.

"Риються скрізь, відкривають усі сумки, змушують усе викласти. Якщо в тебе комп'ютер, то його перевірять, а ще переглянуть телефони. Потім обшукують автомобіль. Ми простояли у черзі майже чотири години. Я навіть не уявляю, скільки доведеться чекати дорогою назад", – поскаржився один із водіїв із Нижнього Новгорода.

Також туристи пишуть, що міст часто перекривають, і через це виникають кілометрові затори.

"Я, звичайно, розумію, це з метою безпеки, зокрема й нашої. Але мені здається, що вони навіть птаха в небі побачать – і відразу ж у них тривога. Усі такі напружені, роздратовані, постійні питання: куди їдете, навіщо. Ти теж одразу стаєш таким самим нервовим і думаєш, а чи не повернути назад, від гріха подалі", – ділиться москвичка Валентина.

Паніку розганяють і російські військові Telegram-канали. Там уже пишуть, що саме під час травневих свят ЗСУ можуть уразити ракетами Кримський міст, лякають кримчан літаками та безпілотниками країн НАТО, які буквально день і ніч стежать за окупованим півостровом.

Їдуть лише мешканці півострова

Кримчани прогнозують, що цьогорічний курортний сезон спіткає доля торішнього, коли туристи не приїхали.

"Якщо приїде мало людей на травневі свята, то й сезон буде таким самим. А їде дуже мало. Я б сказала, що зараз головні наші туристи й годувальники – самі кримчани, які їдуть до моря з глибини півострова. Вони вже до всього звикли, до вибухів, тривог, колон військової техніки. Ось у мене на травневі буде зайнято лише один номер, приїде сім'я з Джанкоя", – каже власниця готелю Алла з Євпаторії.

У пансіонатах і санаторіях знову відпочиватимуть за профспілковими путівками, а також російські військовослужбовці. Там заповнюваність на травневі 50-60%.

Багато кримських готелів ще не відкрилися, оскільки немає попиту. Хоча ціни порівняно з минулим роком у готелях та приватному секторі не піднімали. На пляжах у сонячні квітневі дні засмагають місцеві жителі, набережною Ялти також тепер гуляють переважно кримчани.

"Які шашлики, про що ви кажете! У мене багато знайомих дрібних бізнесменів, які тримають свої точки в місті – кафе, ресторанчики. Вони вже не знають, як позбутися свого бізнесу. Попиту немає, туристів немає, а податки треба платити. Росіяни не хочуть ризикувати, кому цікаво ночами прокидатися від сирен чи вибухів. А потім не знати, як виїхати, якщо міст зруйнують. Хто має гроші – їде в Сочі чи Туреччину. Інші в себе на дачі або на пікніки поїдуть", – каже мешканець Алушти Віктор.

Ціни на нерухомість впали, будівництво заморожено

Одна з рієлторів півострова Валерія розповіла, що зараз ціна нерухомості впала в 1,5-2 рази порівняно з 2021 роком, і все через те, що багато "понаїхавших" розпродують житло.

"Вони приїхали сюди й думали, що тут житимуть. Інші скупили квадратні метри у новобудовах. Тепер ситуація змінилася, чий буде Крим – уже ніхто не знає. Частина інвесторів, які вклалися у будівництво ЖК, втратили гроші, бо будівництво заморожене. Немає охочих інвестувати, власники будівельних компаній живуть десь у Москві чи Пітері, вони зупинили будівництво, люди залишилися ні з чим", – каже Валерія.

За її словами, люди продають своє житло за низькими цінами, бо бояться залишатися тут. Інші просто поїхали і хіба що змогли здати нерухомість у довгострокову оренду.

"Розумієте, після 2014 року росіяни на хвилі патріотизму чи цікавості почали приїжджати до Криму жити. Одні орендували житло, інші купили. Пожили два-три роки та зрозуміли, що це не їхнє. Вони звикли до великих міст, якогось руху. А тут курортна провінція із московськими цінами. Ще й аеропорт закрили, по мосту почали стріляти..." – розповідає рієлторка.

Сучасна техніка – на передову

Сучасна техніка – на передову

Сучасні технології – на фронт. Рада оборони міста на чолі з Олександром Вілкулом продовжує підтримувати наших оборонців технологічною зброєю. Саме завдяки її наявності військові мають змогу вести війну – дистанційно. Відсьогодні на передову поїхал...

Перший Міський телеканал. -

Кривий Ріг попрощався із військовослужбовцем Ростиславом Клименком.

Кривий Ріг попрощався із військовослужбовцем Ростиславом Клименком.

Він був мужнім воїном своєї держави, але у боротьбі за незалежність його життя обірвалось назавжди. Криворіжці провели у вічність мужнього воїна Ростислава Клименка. За мирного життя чоловік працював на одному з промислових підприємств міста, прот...

Перший Міський телеканал. -

Говорила українською заради грошей: одеська блогерка заявила, що російська - її рідна мова.

Говорила українською заради грошей: одеська блогерка заявила, що російська - її рідна мова.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #новини #блогер #скандал #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #новини...

НТА -

Привітали військових з Великоднем

Привітали військових з Великоднем

Привітали зі святом. Місто продовжує турбуватися про наших воїнів, надаючи усі необхідні послуги для оборонців та їх родин, включаючи: медичні, соціальні та освітні. За більш ніж два роки війни з міського бюджету на військові частини було виділено...

Перший Міський телеканал. -

Чи протерміновані та зіпсовані продукти серед товарів на знижках.

Чи протерміновані та зіпсовані продукти серед товарів на знижках.

Новини Тернополя -

Ходив на штурми, але не стріляв? Сповідь російських полонених.

Ходив на штурми, але не стріляв? Сповідь російських полонених.

На Донецькому напрямку військовослужбовці ЗСУ взяли в полон чергову групу окупантів. Недолугі намагались штурмувати позиції наших бійців. Тепер співробітникам СБУ орки-контрактники розповідають, що воювати не хотіли, на штурмах не стріляли. Зараз ...

Телеканал TV5 -