Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Поки США виводять свої війська з Африки, РФ посилює там свої позиції.

Проникнення Росії на Африканський континент вигідне й Китаю.

США виводять своїх військових з Нігеру, а з Францією уряд цієї західноєвропейської країни розірвав відповідну угоду ще минулого року. На фоні цих подій, Росія навпаки намагається зміцнити свої позиції на Африканському континенті та докладає для цього багатьох зусиль. Які цілі переслідує РФ, розповів Володимир Кравченко у статті « Навіщо Росія йде в Африку й чому це погано для України ».

Так, ще середині квітня до Нігеру прилетіла велика група російських військових радників. За даними радіостанції Radio Télévision du Niger, російський Іл-76 був завантажений зброєю й «новітньою системою ППО, придбаною в межах військового співробітництва з РФ». Тоді як до Буркіна-Фасо за останні місяці прибули понад сотня російських солдатів із контрольованого Міноборони Росії «Африканського корпусу». Останній є нічим іншим, як наступником ПВК «Вагнер». Водночас в Малі перебуває більш як тисяча російських найманців.

«Ці події — одні з багатьох, що демонструють, як починаючи з 2018 року, коли найманці з «Вагнера» розмістилися в ЦАР, Москва крок за кроком нарощує присутність і вплив у Африці. Зокрема в зоні Сахелю, який простягнувся від Атлантичного океану до Червоного моря: після того, як у Буркіна-Фасо, Малі, Нігері відбулися військові перевороти, хунти, що захопили владу, згортають військове й політичне співробітництво зі США та Францією і зміцнюють відносини з Росією», – пише Кравченко.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Витіснення США та Франції з Нігеру завдає Заходу не лише репутаційного удару, а й економічного – оглядач

У коментарі ZN.UA професор політології Національного університету «Києво-Могилянська академія» Олексій Гарань зазначив, що РФ переслідує в Сахелі декілька цілей, зокрема хоче:

  • контролювати стратегічні галузі національних економік і мати доступ до корисних копалин;
  • розпорошити увагу й ресурси Заходу між кількома великими конфліктами;
  • створити міграційний тиск на Захід: дестабілізація в африканських державах традиційно спричиняє сплеск нелегальної міграції до Європи, а Нігер для африканців – один із транссахарських маршрутів до ЄС.

Своєю чергою африканіст, співзасновник Центру дослідження Африки Юрій Олійник у коментарі ZN.UA звернув увагу на те, що Росія зацікавлена в контролі над безперервним логістичним ланцюжком зі сходу на захід, від Індійського до Атлантичного океану.

«Дії Москви в Сахелі — це ще й демонстрація Глобальному Півдню, що Росія активно працює в Африці, протистоячи Заходу», – додав Олійник.

При цьому Китай контролює Африку значно більше, ніж США та Франція. І для КНР, на думку опитаних ZN.UA експертів, проникнення Росії на Африканський континент є вигідним, оскільки послаблює вплив Сполучені Штати. Конкуренція ж, яка іноді виникає між китайськими й російськими компаніями, не є критичною.

«Зміна зовнішньополітичних орієнтирів країн Сахелю спричинена не лише ефективною роботою проросійського лобі. На думку опитаних ZN.UA експертів, причини переорієнтації загалом зводяться до зміни влади в країнах Сахелю й установлення військових диктатур, недостатньої військової та економічної присутності Заходу у вирішенні проблем регіону, включно з підтримкою демократії й захистом прав людини», – пише Кравченко.

Невипадково, за його словами, українські й західні експерти кажуть про вакуум, який утворився в регіоні через те, що США нехтували Африкою, а колишні метрополії, такі як Франція, не змогли повністю трансформувати неоколоніальні зв’язки в партнерські відносини. Чим і скористалася Росія, значно менш педантична в питаннях постачання зброї, контролю над розподілом кредитів, екологічних наслідків будівництва промислових об’єктів тощо.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

РФ готує нову провокацію проти України, пов’язану з Африкою – ГУР МОУ

Раніше Financial Times писав, що введення російських військ поклало край військовій присутності США в Нігері. І тепер доля американських активів у країні, в тому числі бази безпілотників поблизу північного міста Агадес, залишається незрозумілою.

Також у виданні зазначали, що Росія заповнює порожнечу залишену Заходом в Сахелі. Африка — сфера діяльності заступника міністра оборони Росії Євкурова.

У Харкові є влучання  «шахеда» , пожежа охопила три будинки - Терехов.

У Харкові є влучання «шахеда» , пожежа охопила три будинки - Терехов.

Сьогодні, 5 травня, під час атаки російських ударних безпілотників на Харків "шахед" влучив у приватний сектор Основ'янського району. Про це повідомив у Telegram Харківський міський голова Ігор Терехов. Він пише, що внаслідок удару загорілися три ...

Дзеркало Тижня 1
У Павлограді та його районі пролунали вибухи, Дніпропетровщину атакують  «шахеди».

У Павлограді та його районі пролунали вибухи, Дніпропетровщину атакують «шахеди».

Сьогодні, 5 травня, близько першої години ночі на Дніпропетровщині, у Павлограді та його районі пролунали вибухи. Про це повідомив моніторинговий паблік "Чому тривога | Радар"

Дзеркало Тижня 2
У Харкові пролунало кілька вибухів, місто атакують  «шахеди».

У Харкові пролунало кілька вибухів, місто атакують «шахеди».

Сьогодні, 5 травня, близько пів на першу години ночі у Харкові пролунали вибухи. Про це повідомили кореспонденти "Суспільного". За три хвилини до того Командування Повітряних Сил ЗСУ повідомило у Telegram про ворожий БпЛА в районі міста та заклика...

Дзеркало Тижня -
Лікар з Херсона:  «Звечора попрощався з колегою, а вранці знайшов її в морзі»  - DW Ukrainian.

Лікар з Херсона: «Звечора попрощався з колегою, а вранці знайшов її в морзі» - DW Ukrainian.

Олександр Чеботарьов - останній рентгенолог однієї з лікарень Херсона.  Медик продовжує працювати і рятувати містян під постійними обстрілами РФ. Як війна змінила життя Олександра - репортаж DW з Херсона. Дивіться також: Село на лінії фронту: як ж...

DW (Українською) 6

До дошки/ Інтелектуально-розважальне шоу

До дошки/ Інтелектуально-розважальне шоу

В ефірі телеканалу «Перший Міський» з'явився новий захоплюючий формат - шоу під назвою «До дошки». У програмі діти та дорослі змагатимуться, демонструючи свої знання шкільної програми, аби визначити найрозумнішу команду за версією телеканалу. Запр...

Перший Міський телеканал. 2

Якщо не було досвіду військової служби, людина має пройти навчальний центр ️ #рекрутинг #video #рек.

Якщо не було досвіду військової служби, людина має пройти навчальний центр ️ #рекрутинг #video #рек.

ЛМН 1

Скільки людей на день приходять в  центр рекрутингу української армії у Львові #lmn #рекрутинг #рек.

Скільки людей на день приходять в центр рекрутингу української армії у Львові #lmn #рекрутинг #рек.

Галина Піскорська - рекрутерка центру рекрутингу української армії у Львові. #мобілізація #рекрутинг #рекрутер #тцк #рекрутцентри #24бригада #Азов #ДаВінчі #3штурмова #24ОМБр #3ОШБр #warinukraine #насильнамобілізація #воїниУкраїни #військові #війн...

ЛМН -

Кого не приймуть у Львівському рекрут-центрі?

Кого не приймуть у Львівському рекрут-центрі?

З лютого цього року у Львові відкрився центр рекрутингу української армії. Там представлені багато різних бригад і туди зводиться інформація з різних частин. У цей центр можна прийти, вказати бажану посаду та дізнатися які бригади зараз шукають лю...

ЛМН 2

«БУДУТЬ ВІДЖИМАТИ ВСЕ». Як РФ привласнює майно в окупації? - Новини Приазов’я

«БУДУТЬ ВІДЖИМАТИ ВСЕ». Як РФ привласнює майно в окупації? - Новини Приазов’я

Російська окупаційна влада перевіряє документи власників земельних ділянок на окупованих територіях Запорізької області. Про це повідомило так зване міністерство майнових і земельних відносин. За даними окупаційного відомства, воно проводить заход...

Новини Приазов'я 2