Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Макрон заявив, що Європа більше не може покладатися на США у питаннях своєї безпеки.

Президент Франції наголосив на важливості посилення оборони для Європи.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що американська "парасолька безпеки" відійшла в минуле і континент повинен побудувати власну надійну оборонну стратегію, якщо хоче вижити. Про це повідомляє Bloomberg .

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Заява Макрона про відправку військ в Україну має політичні, економічні, історичні та військово-технічні передумови — експерт

У промові в четвер, 25 квітня, в якій Макрон виклав своє бачення Європи за шість тижнів до виборів до Європарламенту, президент Франції заявив, що континенту необхідно створити власний протиракетний щит, ракети дальнього радіусу дії та інші засоби, щоб достатньою мірою захистити себе в нинішньому геополітичному контексті.

Європейський Союз намагається посилити оборонну промисловість на тлі побоювань, що війна російського диктатора Владіміра Путіна може перекинутися на територію ЄС, а також напередодні виборів у США, які можуть призвести до повернення Дональда Трампа в Білий дім. Нещодавно Трамп погрожував, що Штати не прийдуть на допомогу союзникам, якщо ті не витрачатимуть достатньо коштів на оборону.

"Європа не буде геополітичним пріоритетом на найближчі роки, десятиліття, яким би сильним не був наш альянс", - заявив французький президент, маючи на увазі альянс із США.

"Європа повинна захищати те, що важливо для неї самої, з союзниками або самостійно", - додав він.

Новий геополітичний ландшафт змусив Європу переосмислити свою позицію в світі, особливо щодо питання безпеки.

Зараз ЄС зіштовхнувся з агресивною Росією, нестабільним Близьким Сходом і розширенням китайської військової сили, яка забирає увагу Вашингтона.

"Європа смертна. Вона може загинути, і це повністю залежить від нашого вибору”, - сказав Макрон.

Росія підбадьорилася успіхами на полі бою, а американська допомога Україні стала менш гарантованою на тлі політичних суперечок у США. Європейські союзники дедалі більше занепокоєні тим, що станеться, якщо Вашингтон скоротить підтримку, і як вони зможуть покрити фінансові та військові потреби Києва.

"У масштабах континенту це пробудження все ще надто повільне, надто слабке перед обличчям широкого прискорення переозброєння світу. Зараз перед нами нічим не стримувані регіональні держави, які також нарощують свій потенціал - Росія й Іран, якщо назвати лише дві з них. Європа оточена", - сказав Макрон.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Європа вживає заходів для захисту своїх ліній постачання, зменшення енергетичної залежності від РФ та пошуку надійних джерел критично важливих матеріалів. Макрон стверджує, що автономія Європи необхідна для її виживання.

"Епоха, коли Європа купувала енергію і добрива в Росії, мала виробництво в Китаї й довіряла свою безпеку США, закінчилася. Правила гри змінилися", - наголосив президент Франції.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Що сталося з Макроном і чого тепер чекати Україні

Багато європейських лідерів вже давно занепокоєні тим, що потенційне нове президентство Трампа означатиме зменшення підтримки з боку США для України та НАТО. На тлі неодноразових погроз колишнього американського президента видання Politico проаналізувало, чи готова Європа боротися з агресією РФ самотужки, без допомоги Штатів.

Про те, чого очікувати Україні й світу в разі нового “пришестя” Трампа , розмірковував колишній посол України у США та Франції Олег Шамшур .

У Харкові є влучання  «шахеда» , пожежа охопила три будинки - Терехов.

У Харкові є влучання «шахеда» , пожежа охопила три будинки - Терехов.

Сьогодні, 5 травня, під час атаки російських ударних безпілотників на Харків "шахед" влучив у приватний сектор Основ'янського району. Про це повідомив у Telegram Харківський міський голова Ігор Терехов. Він пише, що внаслідок удару загорілися три ...

Дзеркало Тижня 1
У Павлограді та його районі пролунали вибухи, Дніпропетровщину атакують  «шахеди».

У Павлограді та його районі пролунали вибухи, Дніпропетровщину атакують «шахеди».

Сьогодні, 5 травня, близько першої години ночі на Дніпропетровщині, у Павлограді та його районі пролунали вибухи. Про це повідомив моніторинговий паблік "Чому тривога | Радар"

Дзеркало Тижня 2
У Харкові пролунало кілька вибухів, місто атакують  «шахеди».

У Харкові пролунало кілька вибухів, місто атакують «шахеди».

Сьогодні, 5 травня, близько пів на першу години ночі у Харкові пролунали вибухи. Про це повідомили кореспонденти "Суспільного". За три хвилини до того Командування Повітряних Сил ЗСУ повідомило у Telegram про ворожий БпЛА в районі міста та заклика...

Дзеркало Тижня -
Лікар з Херсона:  «Звечора попрощався з колегою, а вранці знайшов її в морзі»  - DW Ukrainian.

Лікар з Херсона: «Звечора попрощався з колегою, а вранці знайшов її в морзі» - DW Ukrainian.

Олександр Чеботарьов - останній рентгенолог однієї з лікарень Херсона.  Медик продовжує працювати і рятувати містян під постійними обстрілами РФ. Як війна змінила життя Олександра - репортаж DW з Херсона. Дивіться також: Село на лінії фронту: як ж...

DW (Українською) 6

До дошки/ Інтелектуально-розважальне шоу

До дошки/ Інтелектуально-розважальне шоу

В ефірі телеканалу «Перший Міський» з'явився новий захоплюючий формат - шоу під назвою «До дошки». У програмі діти та дорослі змагатимуться, демонструючи свої знання шкільної програми, аби визначити найрозумнішу команду за версією телеканалу. Запр...

Перший Міський телеканал. 2

Якщо не було досвіду військової служби, людина має пройти навчальний центр ️ #рекрутинг #video #рек.

Якщо не було досвіду військової служби, людина має пройти навчальний центр ️ #рекрутинг #video #рек.

ЛМН 1

Скільки людей на день приходять в  центр рекрутингу української армії у Львові #lmn #рекрутинг #рек.

Скільки людей на день приходять в центр рекрутингу української армії у Львові #lmn #рекрутинг #рек.

Галина Піскорська - рекрутерка центру рекрутингу української армії у Львові. #мобілізація #рекрутинг #рекрутер #тцк #рекрутцентри #24бригада #Азов #ДаВінчі #3штурмова #24ОМБр #3ОШБр #warinukraine #насильнамобілізація #воїниУкраїни #військові #війн...

ЛМН -

Кого не приймуть у Львівському рекрут-центрі?

Кого не приймуть у Львівському рекрут-центрі?

З лютого цього року у Львові відкрився центр рекрутингу української армії. Там представлені багато різних бригад і туди зводиться інформація з різних частин. У цей центр можна прийти, вказати бажану посаду та дізнатися які бригади зараз шукають лю...

ЛМН 2

«БУДУТЬ ВІДЖИМАТИ ВСЕ». Як РФ привласнює майно в окупації? - Новини Приазов’я

«БУДУТЬ ВІДЖИМАТИ ВСЕ». Як РФ привласнює майно в окупації? - Новини Приазов’я

Російська окупаційна влада перевіряє документи власників земельних ділянок на окупованих територіях Запорізької області. Про це повідомило так зване міністерство майнових і земельних відносин. За даними окупаційного відомства, воно проводить заход...

Новини Приазов'я 2