Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Тайвань повідомив про військову активність Китаю після візиту Блінкена до Пекіна.

Острів зафіксував понад 20 китайських військових літаків.

Тайвань повідомив про відновлення військової активності Пекіна поблизу острова в суботу, 27 квітня, коли 12 літаків перетнули серединну лінію Тайванської протоки, через день після того, як держсекретар США Ентоні Блінкен завершив візит до Китаю . Про це повідомляє Reuters .

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Китай заявив, що схвалення в США допомоги Тайваню надсилає "неправильний сигнал”

Острів зафіксував 22 китайські військові літаки, в тому числі винищувачі Су-30, з яких 12 перетнули серединну лінію.

Колись ця лінія слугувала неофіційним бар'єром між двома сторонами, але тепер китайські військові літаки регулярно її перетинають. Пекін не визнає існування лінії.

Міністерство оборони Тайваню заявило, що літаки брали участь у спільному патрулюванні з китайськими військовими кораблями, тайванські літаки й судна відреагували “належним чином”. Подробиць відомство не надавало.

Збройні сили острова добре оснащені й навчені, але вони поступаються китайським.

Китай вважає Тайвань найважливішим питанням у своїх відносинах зі Сполученими Штатами, і Пекін неодноразово вимагав від Вашингтона припинити продаж зброї острову.

Новообраний президент Тайваню Вільям Лай вступить на посаду 20 травня після перемоги на виборах у січні. Пекін вважає його сепаратистом і відкидає заклики до переговорів.

Попри відсутність офіційних дипломатичних відносин, Сполучені Штати є найважливішим міжнародним партнером Тайваню і постачальником зброї. За словами Блінкена, під час візиту до Китаю він наголосив на критичній важливості підтримки миру й стабільності через протоку.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Новообраний президент Тайваню сподівається, що Китай вестиме переговори з владою острова

Що змусило держсекретаря Ентоні Блінкена вирушити до Китаю з візитом, про який протягом тижня писав увесь світ? Адже передати глобальному противникові чергову “чорну мітку” могла й міністр фінансів США Джанет Єллен, яка відвідала Піднебесну за три тижні до держсекретаря. Про те, навіщо Блінкен їздив до Пекіна, читайте в статті Віктора КонстантиноваХолодна війна. Чи буде перемир’я між США й Китаєм ”.

Дивіться спецтему: Протистояння США і Китаю

  1. Холодна війна. Чи буде перемир’я між США й Китаєм Навіщо Блінкен їздив до Пекіна

  2. Ціллю росіян стала енергетична інфраструктура. У трьох областях пошкоджені чотири ТЕС, є постраждалий У ДТЕК розповіли, скільки разів з 24 лютого 2022 року росіяни обстріляли їхні теплоелектростанції.

  3. Блінкен зустрівся з Сі Цзіньпіном, порушив питання підтримки Китаєм РФ у війні проти України Держсекретар США каже, що “дуже чітко висловив занепокоєння” Вашингтона.

  4. Foreign Affairs про те, як Китай намагається змінити світовий порядок та які висновки мають зробити США Навіть якщо бачення Китаю не буде повністю реалізоване, за відсутності надійної альтернативи Пекін може досягти прогресу в підриві нинішньої міжнародної системи.

  5. Ван І попередив Блінкена про наростання "негативних факторів" у відносинах США з Китаєм Держсекретар США зустрівся з главою МЗС Китаю в Пекіні.

«Шахеди»  летять на Одесу

«Шахеди» летять на Одесу

Сьогодні, 9 травня, о 1.35 моніториновий паблік "Чому тривога | Радар" повідомив про нові групи шахедів з моря на Одесу. "Жителі Одеси та Одеського району, будь ласка, перебувайте у безпечних місцях до відбою. Це важливо!", - закликав о 1.38 начал...

Дзеркало Тижня 1
На Одещині пролунали вибухи, регіон атакують  «шахеди».

На Одещині пролунали вибухи, регіон атакують «шахеди».

Сьогодні, 9 травня, близько першої години ночі, в Одеській області пролунали вибухи. Моніторингові пабліки повідомили, що на півдні регіону працює ППО. "Шахеди" продовжують рух у напрямку Білгород-Дністровського району!" - поінформувало о 1.05 Ком...

Дзеркало Тижня 1
Російська балістика загрожує східним областям України.

Російська балістика загрожує східним областям України.

Сьогодні, 9 травня, близько першої години ночі, повітряна тривога стрімко охопила Запорізьку, Дніпропетроську та Запорізьку області. "Увага! Загроза застосування балістичного озброєння зі сходу!" - попередило у 0.59 Командування Повітряних Сил ЗСУ.

Дзеркало Тижня 3
1,7 мільйона гривень на дрони для 24-ої бригади зібрав ієромонах з Унева.

1,7 мільйона гривень на дрони для 24-ої бригади зібрав ієромонах з Унева.

Ієромонах з Унева Макарій Дутка завершив збір на дрони для 24-ї ОМБр імені Короля Данила, зібравши 1, 7 мільйона гривень. Також отець у програмі «Помануфактуримо» розповів, що розпочинає новий збір на РЕБи для наших військових, ремонт автомобільно...

ЛМН 1

Реабілітаційно-рекреаційний майданчик для військових.

Реабілітаційно-рекреаційний майданчик для військових.

Допомогти як військовим, так і цивільним. В Івано-Франківську з'явився новий реабілітаційно-рекреаційний майданчик. Відкрили його при центральній міській клінічній лікарні. Він призначений для покращення якості життя пацієнтів після інсульту, з тр...

Галичина -

У Міннесоті  «побєдобєсія»  не буде

У Міннесоті «побєдобєсія» не буде

Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: Ми у соцмережах: Facebook - Telegram - TikTok - #новинильвів #lmn #video #новини #львів #лмн #lviv #video #videoshort #videos #львівщина #новиниукраїни #поглядзхмарочоса #Помануфактуримо

ЛМН -

Нас вбивають.Вже і зараз.Тільки нацизм став рашизмом

Нас вбивають.Вже і зараз.Тільки нацизм став рашизмом

Ветеран війни Олег Симороз про "побєдобєсіє" і толерування рашизму Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: Ми у соцмережах: Facebook - Telegram - TikTok - #новинильвів #lmn #video #новини #львів #лмн #lviv #video #videoshort #videos...

ЛМН -

Олег Симороз про  «побєдобєсіє»  в Європі та світі

Олег Симороз про «побєдобєсіє» в Європі та світі

Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: Ми у соцмережах: Facebook - Telegram - TikTok - #новинильвів #lmn #video #новини #львів #лмн #lviv #video #videoshort #videos #львівщина #новиниукраїни #поглядзхмарочоса #Помануфактуримо

ЛМН -

Не забирайте диких тварин із їхнього середовища

Не забирайте диких тварин із їхнього середовища

Не забирайте диких тварин із їхнього середовища! Ще кілька місяців тому такий випадок трапився на Прикарпатті. Мешканці області передали мале зайченя працівникам Галицького Нацпарку. _ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Іва...

Галичина -

Синоптики прогнозують заморозки в Івано-Франківську.
«Помідори самі себе не підв'яжуть» : на деокупованій території запобігли крадіжці попереджувальних знаків «Міни».
ВР ухвалила законопроєкт про мобілізацію засуджених.
Учаснику Євробачення 2024 від Ірландії Bambie Thug довелося змінити костюм через «порушення правил».
Із травня по жовтень триватиме важкий період: що принесе усім знакам ретроградний Плутон.
До зими ще треба дожити: що буде з енергетикою та відключеннями світла в Україні.
Залужний і Ліна Костенко стали почесними громадянами Києва.
З'явилося відео із справжнім ставленням Усика до Росії.
Випускник університету Міноборони РФ створив інструмент, що показує розташування користувачів Telegram: але є нюанс.
Киіврада визнала Залужного почесним громадянином: «Слуги народу» відмовились голосувати та вийшли з зали.