DW Україна

Новини й аналітика з Німеччини українською мовою. Найважливіші події в Німеччині, Україні, Європі та в світі.

Більше новин

Слідом за Польщею: у Литві також готові повертати українців призовного віку.

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас визнав необхідність подумати над тим, як допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, які виїхали з країни. Як передає видання Delfi, про це він заявив у литовському Сеймі журналістам у четвер, 25 квітня.

За словами міністра, Литва поки не розглядає конкретних заходів і стежить за тим, які рішення ухвалить Польща.

"Напрямок правильний. На які заходи це перетвориться, напевно, поки що важко сказати. Мабуть, про це потрібно буде говорити конкретно. Ніхто звичайно не буде їх збирати і відвозити в Україну - цього не буде. Але (можна обмежити цих осіб - Ред. ) у соціальних виплатах, дозволах на роботу, документах - це варіанти, які я чую і від польської сторони", - зазначив Кащюнас.

За його словами, потрібно почекати та подивитися, який варіант запропонують поляки, "можливо, він підійде і для Литви".

Точну кількість українців призовного віку в Литві поки що визначити складно, додав Кащюнас.

Читайте також: Українці, білоруси та росіяни у Литві. Як до них ставляться?

Нагадаємо, у середу, 24 квітня, заявив міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. За його словами, Польща уже пропонувала допомогти Україні посприяти поверненню чоловіків до своєї країни, щоб виконати свій громадянський обов'язок.

"Я думаю, що багато поляків обурюються, коли бачать молодих українських чоловіків у готелях і кафе, і чують, скільки зусиль ми повинні докласти, щоб допомогти Україні", - сказав він, але не повідомив подробиць щодо того, як Польща допоможе у поверненні українських чоловіків.

Українські чоловіки за кордоном не зможуть отримати паспорти

23 квітня міністерство закордонних справ України вирішило тимчасово призупинити надання в українських дипломатичних установах послуг чоловікам, котрі за віком підпадають під дію закону про мобілізацію. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що це "буде чесно" по відношенню до держави. "Перебування за кордоном не звільняє громадянина від обов'язків перед Батьківщиною", - заявляв урядовець.

Такі дії українського дипломатичного відомства викликали критику правозахисників.

Вже 24 квітня Кабмін оприлюднив правила, згідно з якими паспорти чоловікам призовного віку можуть оформлятися лише всередині України, а не в іноземних дипломатичних установах. У результаті чоловіки віком від 18 до 59 років, які проживають за кордоном, не зможуть продовжити паспорти, термін дії яких закінчується, або отримати нові.

Читайте також: Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом

Військові ЗСУ вже не вірять у демобілізацію?

Die Zeit: У Бундесвері стався витік даних про таємні відеонаради.

Die Zeit: У Бундесвері стався витік даних про таємні відеонаради.

Дані про таємні відеонаради Бундесверу місяцями були доступними в інтернеті, повідомляє газета Die Zeit, яка провела розслідування. Вони були скомпрометовані через проблему з безпекою програми для відеоконференцій Webex.

DW Україна 1
МЗС України про  «розшук»  Зеленського в РФ:  «Відчай пропаганди».

МЗС України про «розшук» Зеленського в РФ: «Відчай пропаганди».

В Україні повідомлення про "розшук" Володимира Зеленського МВС РФ вважають "приводом для привернення уваги". Натомість в українському МЗС нагадали, що Володимира Путіна розшукують за ордером МКС.

DW Україна 2
Лікар з Херсона:  «Звечора попрощався з колегою, а вранці знайшов її в морзі»  - DW Ukrainian.

Лікар з Херсона: «Звечора попрощався з колегою, а вранці знайшов її в морзі» - DW Ukrainian.

Олександр Чеботарьов - останній рентгенолог однієї з лікарень Херсона.  Медик продовжує працювати і рятувати містян під постійними обстрілами РФ. Як війна змінила життя Олександра - репортаж DW з Херсона. Дивіться також: Село на лінії фронту: як ж...

DW (Українською) 6

До дошки/ Інтелектуально-розважальне шоу

До дошки/ Інтелектуально-розважальне шоу

В ефірі телеканалу «Перший Міський» з'явився новий захоплюючий формат - шоу під назвою «До дошки». У програмі діти та дорослі змагатимуться, демонструючи свої знання шкільної програми, аби визначити найрозумнішу команду за версією телеканалу. Запр...

Перший Міський телеканал. 2

Якщо не було досвіду військової служби, людина має пройти навчальний центр ️ #рекрутинг #video #рек.

Якщо не було досвіду військової служби, людина має пройти навчальний центр ️ #рекрутинг #video #рек.

ЛМН 2

Скільки людей на день приходять в  центр рекрутингу української армії у Львові #lmn #рекрутинг #рек.

Скільки людей на день приходять в центр рекрутингу української армії у Львові #lmn #рекрутинг #рек.

Галина Піскорська - рекрутерка центру рекрутингу української армії у Львові. #мобілізація #рекрутинг #рекрутер #тцк #рекрутцентри #24бригада #Азов #ДаВінчі #3штурмова #24ОМБр #3ОШБр #warinukraine #насильнамобілізація #воїниУкраїни #військові #війн...

ЛМН -

Кого не приймуть у Львівському рекрут-центрі?

Кого не приймуть у Львівському рекрут-центрі?

З лютого цього року у Львові відкрився центр рекрутингу української армії. Там представлені багато різних бригад і туди зводиться інформація з різних частин. У цей центр можна прийти, вказати бажану посаду та дізнатися які бригади зараз шукають лю...

ЛМН 2

«БУДУТЬ ВІДЖИМАТИ ВСЕ». Як РФ привласнює майно в окупації? - Новини Приазов’я

«БУДУТЬ ВІДЖИМАТИ ВСЕ». Як РФ привласнює майно в окупації? - Новини Приазов’я

Російська окупаційна влада перевіряє документи власників земельних ділянок на окупованих територіях Запорізької області. Про це повідомило так зване міністерство майнових і земельних відносин. За даними окупаційного відомства, воно проводить заход...

Новини Приазов'я 2